6 signalen die aantonen dat jouw bedrijf nood heeft aan een CRM-tool

6 signalen die aantonen dat jouw bedrijf nood heeft aan een CRM-tool

Een Customer Relationship Managament-tool, of CRM-tool, is een softwaresysteem dat gebruikt wordt om gemakkelijk communicatie en relaties op te volgen met al je contacten. 

Als beginnend bedrijf ben je waarschijnlijk begonnen met deze informatie bij te houden in een spreadsheet en niet in een specifieke tool. Maar naarmate je bedrijf (en dus ook je sales pipeline) groeit, zal het onoverzichtelijk, inefficiënt en ongeorganiseerd worden als je hiervoor geen goed systeem op poten hebt gezet. 

Ben je niet zeker of het al nuttig is om een CRM-tool te gebruiken voor jouw organisatie? Hieronder vind je 6 tekenen die erop wijzen dat het hoog tijd is!

 1. Je leads zijn moeilijk te beherenOnthouden welke diensten of producten klanten nodig hebben, kan onoverzichtelijk worden als het in een spreadsheet of notitieboekje wordt bijgehouden. Het wordt bovendien pas echt moeilijk als elk teamlid zijn eigen spreadsheet met een eigen systeem heeft. Zo zullen er ongetwijfeld fouten gebeuren. Met een centrale bron van informatie heeft iedereen in jouw organisatie gemakkelijk toegang tot alle gegevens die het verkoopsucces kunnen verhogen en herhaalde aankopen stimuleren.
 2. Je hebt geen overzicht van de werking van jouw verkoopsteamHet is van essentieel belang om een overzicht te hebben van de inspanningen van jouw verkopers. Anders heb je geen idee of er extra middelen ingezet moeten worden, wat de sales forecast is, wie jouw prospects zijn en welke stappen ze doorlopen voordat ze klant worden. En zonder overzicht kan je uiteraard ook niet achterhalen wat er goed of juist helemaal niet werkt.

 3. Je voert geen gerichte communicatie
  In verschillende fases van de buyer journey hebben klanten nood aan andere communicatie en content. Prospects die nog nooit van jouw bedrijf hebben gehoord, moet je andere informatie toesturen dan trouwe klanten. Als hiervan geen duidelijk overzicht is, weet je niet wat je naar wie moet sturen, of in welke informatie contacten geïnteresseerd zijn. Met een CRM-tool waarmee duidelijk is wie zich waar in zijn buyer journey bevindt, kan je leads opwarmen, converteren naar klanten en er echte ambassadeurs van maken.
 4. Je klanten worden niet genurtured
  Lead nurturing is belangrijk om top-of-mind te blijven bij je klanten en ze niet uit het oog te verliezen zodra ze hun contract hebben getekend. Met een CRM-systeem kan je herinneringen instellen voor mijlpalen en belangrijke gebeurtenissen. Door aandacht te besteden aan deze gebeurtenissen geef je klanten het gevoel dat zij belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Als klanten zich gewaardeerd voelen, is de kans groter dat ze je op lange termijn trouw zullen blijven.
 5. Je rapportages moeten handmatig gemaakt worden
  Kan je met één druk op de knop zien hoeveel mails, telefoongesprekken of bezoeken je verkopers doen? En kunnen je verkopers rapportages opmaken zonder gegevens manueel te moeten invoeren? Als dat niet het geval is, verlies je waarschijnlijk veel kostbare tijd met het opmaken van handmatige rapportages. Een CRM-tool kan alle gegevens bijhouden in één gemakkelijk toegankelijk dashboard. En met sommige tools kan je dashboards ook personaliseren om inzichten te krijgen in de gegevens die relevant zijn voor jouw specifieke doelstellingen.
 6. Je processen zijn niet schaalbaar
  Als je bedrijf groeit, wil je natuurlijk niet dat de efficiëntie van je bedrijf of kwaliteit van je dienstverlening hieronder gaat lijden. Met een CRM-tool kan je automatische processen opzetten die je kan uitbreiden en schalen naarmate je bedrijf groeit. Zo ben je altijd zeker van een goede opvolging en voorkom je dat er iets tussen de mazen van het net glipt.

 

Wil je het klantbeheer binnen jouw organisatie een niveau hoger tillen met een CRM-tool maar heb je geen idee hoe je hieraan kan beginnen? Neem contact met ons op en jouw persoonlijke Sidekick helpt je graag een handje! Als gecertificeerde Hubspot-partner is Side&Kick bovendien ook jouw aangewezen partner om je te helpen op de juiste manier te onboarden in Hubspot.

Related Posts