Drie do's en don’ts bij het onderhouden van je website
Wat heb je aan een geweldige website als je die simpelweg laat vervallen? Zonder regelmatig onderhoud loopt je site snel achter de feiten aan en voelt hij verouderd – precies het moment waarop je concurrenten hun slag slaan en jouw klanten moeiteloos weglokken. Wij gaan ervan uit dat geen enkele business dit wilt. Dus, welke cruciale stappen moet je zetten om dit tegen te gaan? In deze blog bespreken we enkele essentiële do’s en don’ts die je zullen helpen bij het succesvol beheren van je website.
Do: Hou je website hedendaags
Mee evolueren met de tijd? Dat is absoluut noodzakelijk voor je website! Technologische ontwikkelingen, markttrends en interne veranderingen kunnen allemaal impact hebben op hoe modern je website aanvoelt, maar vooral interne veranderingen kunnen een website outdated laten aanvoelen. Zeker als het om je landingspagina gaat!
Controleer daarom regelmatig je bedrijfsgegevens. Niets is namelijk frustrerender voor bezoekers dan verouderde informatie waar ze niets mee zijn. Zorg ervoor dat je contactgegevens actueel zijn en dat je diensten- of productpagina’s altijd de meest recente informatie bevatten. Hierdoor kunnen potentiële klanten je makkelijk bereiken en krijgen ze een nauwkeurig beeld van je aanbod.
Daarnaast is het essentieel om je (team)foto’s en branding up-to-date te houden. Verouderde foto’s en branding op je website geven een achterhaald beeld van je bedrijf, vooral als je website nog vol staat met ex-medewerkers of oude logo’s. Zorg ervoor dat je visuele identiteit altijd aansluit bij hoe je bedrijf zich nu wil presenteren.
Don’t: Je schrijft geen nieuwe content
Je pagina’s en bedrijfselementen updaten is goed, maar niet genoeg om je website relevant te maken. Je zal dus ook nieuwe content moeten schrijven. Nieuwe content zorgt voor relevantie, wat je doelgroep aangeeft dat je bedrijf nog steeds actief en goed draaiend is. Denk hierbij zowel aan geschreven content als video en beeldende content, zoals infographics of modellen.
Daarnaast helpt nieuwe content je positie in zoekmachines te verbeteren. Google beloont bijvoorbeeld websites die regelmatig nieuwe en relevante content publiceren met een hogere ranking. Bovendien biedt nieuwe content je de kans om in te spelen op actuele thema’s en vragen binnen je branche, wat niet alleen je SEO ten goede komt (aangezien je op andere keywords kan ranken), maar ook je autoriteit als kennisleider versterkt.
Nieuwe content kan ook uit oude content voortvloeien. Zo kan je verouderde blogs bijwerken. Niet elke blog is evergreen content; sommige blogs hebben af en toe een opfrissing nodig. Die oude blogs kan je updaten met actuele informatie, recentere data en nieuwe inzichten. Als je bedrijfsvisie of de marktvisie op een onderwerp veranderd is, kan je overwegen een revisie te schrijven en te linken naar deze nieuwe inzichten vanuit de oorspronkelijke blog.
Do: Monitor en optimaliseer je websiteprestaties
Als je je websiteprestaties niet monitort, hoe kun je je website dan verbeteren? Data kan je helpen begrijpen wat goed werkt en wat niet werkt op je website. Zo kun je je data gebruiken om bezoekersgedrag te analyseren. Hiervoor kijk je bijvoorbeeld naar welke pagina’s het meeste verkeer aantrekken en welke minder bezocht worden. Je kan ook onderzoeken waarvan je bezoekers komen en welke pagina’s vooral voor doorverwijzingen naar je belangrijke pagina’s zorgen, zoals je contactpagina. Een omgekeerde pad verkenning in Google Analytics kan dit voor je aantonen. Kijk tenslotte ook naar de engagement rate. Een lage engagement rate kan wijzen op een probleem met content, laadtijden of gebruiksvriendelijkheid.
Andere data die je kan controleren, is de laadsnelheid van je website. Websites met een trage laadtijd verliezen bezoekers of worden zelfs zo laag gerankt dat potentiële bezoekers ze niet tegenkomen. Nochtans is de laadsnelheid van een pagina makkelijk te achterhalen. Tools zoals Google PageSpeed Insights kunnen je helpen inzicht te krijgen in je laadtijden en hoe je deze kunt verbeteren.
Kijk bij je bezoekersdata en laadsnelheid ook naar hoe de mobiele versie van je website het doet. Steeds meer mensen bezoeken websites via hun GSM. Je moet dus ook controleren of je website mobielvriendelijk genoeg is en dat gebruikers eenvoudig kunnen navigeren.
Don’t: Je negeert broken links en fouten
Kapotte links en technische fouten kunnen het einde betekenen voor je hoge SEO-ranking. Ook de gebruikerservaring kan er hard onder lijden. Bezoekers die op dit soort links stuiten, zullen snel gefrustreerd raken en je website verlaten. Je links controleren en eventuele gebroken links herstellen kan wat tijd in beslag nemen, maar het is wel echt een proces dat noodzakelijk is. Als je links niet kan directen naar een nieuwe, passende pagina, kies er dan voor ze te laten redirecten naar de homepage.
Twijfel je of de problemen nu zijn opgelost? Voer dan zelf een grondige test uit om dit te achterhalen. Regelmatig testen op eventuele fouten is trouwens de enige manier om deze op te sporen en te verhelpen voor je bezoekers ermee te maken krijgen.
Do: Monitor en optimaliseer je websiteprestaties
Wat is een van de grootste gevaren voor eender welke vorm van digitale media? Dat het verloren gaat en niet meer herstelbaar is. Om dat te vermijden, zijn back-ups gelukkig uitgevonden. Back-ups zorgen ervoor dat je snel een vorige versie van je website kunt herstellen bij onverwachte problemen zoals crashes, systeemfouten of onbedoelde wijzigingen, zonder al te veel progressie te verliezen.
Al te veel is natuurlijk recht evenredig met hoe vaak je een backup maakt. Zorg er dus voor dat er regelmatig automatische back-ups worden gemaakt van zowel de bestanden, de pagina’s als de database van je website. Zo heb je altijd een recente versie paraat mocht er iets misgaan. Kies trouwens voor een betrouwbare externe opslag om te voorkomen dat je back-ups verloren gaan bij technische problemen. Die extra paar euro gaan zichzelf terugverdienen als je nadenkt hoeveel tijd je in het hermaken van een bestand of pagina zou moeten steken moest er toch wat misgaan.
Don’t: Je negeert je website beveiliging
Wij zijn geen groot bedrijf, dus wij zullen nooit gehackt worden, toch? Tuurlijk, de kans dat criminelen jouw kleine B2B-bedrijf willen hacken is kleiner dan bij een grote KMO. Toch, je website heeft waarschijnlijk gegevens die je privé wilt houden en de controle over je eigen website wil je vast niet aan cybercriminelen geven. Als jij geen beveiliging hebt, dan kunnen ze vrij snel doen wat ze willen met je website, waardoor er toch waarde voor hen inzit.
Daarom is websitebeveiliging van essentieel belang voor elk bedrijf, ongeacht de grootte. Er zijn wat maatregelen die je hiervoor zelf kan nemen. Een SSL-certificaat versleutelt bijvoorbeeld gegevens tussen de browser en de server, wat essentieel is voor de veiligheid van je website en bezoekers. Firewalls en beveiligingsplugins zorgen er dan weer voor dat verdachte activiteiten gedetecteerd worden en je website beschermt blijft tegen aanvallen van buitenaf.
Denk er ook aan om je website systeem in zijn geheel te updaten. Verouderde systemen kunnen niet alleen voor prestatieproblemen zorgen, maar ook je website kwetsbaar maken voor cyberaanvallen. Zorg er dus voor dat je contentmanagementsysteem, thema’s en plugins altijd up-to-date zijn.
Wil je echt zeker zijn dat je website beschermd is? Laat dan een externe IT-expert of beveiligingsbedrijf hiernaar kijken. Zij kunnen je vast nog meer nuttige tips geven.
Next steps: wij kunnen helpen
Nood aan een partner die helpt met je website up-to-date en fris te houden? Wij kunnen hierbij helpen. Lees hoe onze Marketing as a Service-dienstverlening je kan helpen om je website een boost te geven. Of neem contact op via de knop hieronder.