Ik kwam en ik bleef: de kracht van een goede landingspagina

Als je website het huis is waarin je gasten digitaal ontvangt, dan is je landingspagina de inkomhal. Je moet er dus voor zorgen dat je gasten niet wegklikken als ze je ongezellige landingspagina ontdekken, net zoals ze in het echt niet uit je huis willen verdwijnen omdat je inkomhal er verschrikkelijk uitziet. In deze blog bespreken we waarom een goed ontworpen landingspagina zo belangrijk is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je een positieve eerste indruk maakt.

De eerste indruk

Stel je voor dat je een potentiële klant voor het eerst ontmoet. Dan wil je een goede indruk maken, toch? Wel, die indruk is al grotendeels gevormd tegen de tijd dat je hen echt ontmoet, op basis van wat ze van je merk gezien hebben. Dat maakt je landingspagina zo cruciaal: het is vaak het eerste wat een potentiële klant van je ziet. Om diezelfde reden is het zo belangrijk dat wanneer je een advertentie draait om mensen op je website terecht te laten komen, je bewust kiest voor een landingspagina die hen een goede indruk zal geven. 

Een professionele, goed ontworpen pagina laat meteen zien dat je betrouwbaar bent en straalt ook uit waar je als merk voor staat. Als je landingspagina rommelig of onduidelijk is, haken bezoekers af en gaan ze naar de concurrent. Uit studies blijkt zelfs dat 75% van je doelgroep je betrouwbaarheid bepaalt op basis van je website design.

Hier zijn enkele vragen die je jezelf kan stellen als je wilt nagaan of je een goede eerste indruk zal achterlaten:

  • Ziet mijn landingspagina er professioneel uit?
  • Is het makkelijk om op deze pagina te navigeren?
  • Vinden bezoekers snel genoeg waar ze naar op zoek waren?
  • Laadt mijn pagina snel genoeg?
  • Is de inhoud relevant en waardevol voor mijn doelgroep?
  • Zijn de visuele elementen van hoge kwaliteit en toch goed geoptimaliseerd?
  • Wordt mijn merkboodschap duidelijk gecommuniceerd?
  • Zijn er duidelijke en overtuigende call-to-actions (CTA’s)?

Google’s aandacht

Een sterke eerste indruk kan het verschil maken tussen een bezoeker die verder klikt of meteen weggaat, en dat kan impact hebben op je vindbaarheid. Hoe langer mensen actief op je website blijven, hoe meer Google je zal belonen. Dit is echter niet voldoende. Eerst moet je mensen naar je website krijgen. Door je landingspagina te optimaliseren voor zoekmachines, word je beter zichtbaar voor potentiële klanten die op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Dit vergroot je organisch verkeer – mensen die je vinden zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Nog een voordeel hiervan? Je versterkt direct je naamsbekendheid. Hoe hoger je pagina’s ranken, hoe meer je doelgroep je te zien krijgt als ze naar informatie zoeken. Het is een langetermijnstrategie, maar alles wat je al opgebouwd hebt richting je doelgroep, speelt in je voordeel.

In deze blog gaan we niet al te diep in op hoe je je SEO-score kan verbeteren, maar gelukkig hebben we nog andere blogs als je hier meer over wilt weten. Zo kan je onze blogs lezen over het uitvoeren van een keyword onderzoek en hoe je zoekwoorden optimaal kan inzetten voor je landingspagina.  Op onze blogpagina kan je ook filteren op artikels over website optimalisatie.

 

Nudging

Je hebt een bezoeker op de website. Top! Alleen, waar moet deze nu naartoe? Dat kan je zelf grotendeels sturen. Een goede landingspagina is ontworpen met een specifiek doel voor ogen. Of je nu contactinformatie wilt verzamelen, een product wilt verkopen, of iemand wilt overtuigen om een offerte aan te vragen, de pagina is helemaal ingericht om die ene actie aan te moedigen. Wees hier echter niet te pusherig in. Het kan zijn dat je bezoeker nog lang niet aan converteren denkt, maar eerder interesse had in het onderwerp en toevallig op je website kwam. Je landingspagina moet voor elke fase van de marketingfunnel relevant zijn. 

Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld: Stel dat je een nieuwe dienst wilt lanceren binnen je dienstenpakket en je deze organisch wilt promoten. Dan kan je je landingspagina aanpassen om deze dienst ergens in het midden van de pagina te promoten. Dankzij een pakkende kop over deze dienst en een korte introductie zullen meer mensen ermee in aanraking komen. De mensen die hier dan geïnteresseerd in zijn, kan je met een duidelijke call-to-action naar een andere pagina sturen met informatie over de dienst, terwijl de rest van de bezoekers nog steeds naar andere plaatsen kan navigeren zonder dat de info over deze nieuwe dienst hen hindert. 

Een krachtige landingspagina heeft dus duidelijke call-to-actions, relevante content en een gebruiksvriendelijke opzet nodig, maar waarover deze content gaat en waar de buttons naartoe worden geleid, dat kan je zelf invullen voor waar jij je bezoekers liefst ziet passeren.

Analyseer je landingspagina

Een goede landingspagina die mensen doorverwijst naar andere pagina’s? Dat klinkt als interessante data! Met analysetools zoals Google Analytics kun je precies zien hoeveel mensen welke pagina bezoeken, hoe lang ze blijven, en welke acties ze ondernemen. Zo kun je ook het verkeer in het oog houden op de andere pagina’s waarbij bezoekers doorverwezen zijn van de landingspagina. Dit geeft je een beeld van hoe succesvol je pagina-indeling en je nudging strategieën echt zijn. Bijvoorbeeld, als je merkt dat een groot aantal bezoekers op een bepaalde link klikt maar daarna snel de site verlaat, kan dit een teken zijn dat de vervolgpagina niet voldoet aan hun verwachtingen. Dit soort inzichten geeft je de vrijheid om je content en navigatie te optimaliseren, waardoor je de gebruikerservaring continu kunt verbeteren.

Uiteindelijk betekent dit dat je meer kans hebt dat potentiële klanten op een natuurlijke manier geïnteresseerd raken in je bedrijf. Ze zullen langer op je site blijven, meer pagina’s bezoeken, en waarschijnlijker zijn om contact op te nemen of een aankoop te doen. Zo kun je stap voor stap je conversieratio verhogen en je marketingstrategie verfijnen op basis van concrete data.

Nu je het belang van een sterke landingspagina ziet, is het tijd om er een op poten te zetten. Niet zeker of je dit intern kan aanpakken? Ontdek onze dienstverleningen hier of neem contact met ons op.