Leve de nieuwsbrief: stel een goede nieuwsbrief op in 4 stappen
E-mailmarketing blijft, ondanks alle nieuwe digitale marketingkanalen, razend populair en relevant. Geen wonder dat marketeers en bedrijven er dol op zijn. Of je nu leads wilt opvolgen, je merk wilt versterken of je expertise in de sector wilt tonen: een nieuwsbrief kan voor vele marketingdoelstellingen ingezet worden. Vandaar dat je waarschijnlijk ook deze blog leest; je wilt zelf je eigen nieuwsbrief opstellen. Niet zeker hoe je dit het beste aanpakt? Geen nood, met deze vier stappen helpen we je graag verder.
Stap 1: Bepaal het doel en de doelgroep
Voordat je begint met het typen en ontwerpen van je mail, moet je duidelijk weten waarom je een nieuwsbrief wilt versturen en wie je wil bereiken. Zoals in de intro besproken, kan je doel van alles zijn: mensen informeren over je laatste projecten, hen aansporen je website te bezoeken, of gewoon je merk top-of-mind houden. Je doelgroep zijn de mensen die je hiermee wilt bereiken. In de B2B-wereld gaat het dan meestal om het bereiken van specifieke personen binnen bedrijven.
Heb je nog geen mailadressen verzameld en weet je ook niet hoe? Dan raden we je aan om hier eerst mee aan de slag te gaan. Heb je deze al wel? Dan zet je ze best in je CRM-systeem of mailing tool om ze te segmenteren. Hierin kan je ook bijhouden bij wie je nieuwsbrief opent, waarop ze klikken en welke inhoud hen het meest interesseert. Denk aan tools zoals Hubspot of MailChimp. Deze systemen helpen je om automatisch nieuwe inschrijvingen toe te voegen aan je lijst en hun voorkeuren bij te houden.
Stap 2: Bedenk wat de inhoud zal zijn
Als je een nieuwsbrief maakt, draait het allemaal om de inhoud. Wat je schrijft, moet niet alleen interessant zijn voor jou, maar vooral voor je lezers. Als je lezers geen waarde halen uit je nieuwsbrief, zullen ze zich uitschrijven of je mails gewoon negeren. Probeer daarom na te denken vanuit het perspectief van je lezer: waarom zouden ze tijd besteden aan jouw nieuwsbrief? Wat hebben ze eraan?
Zorg ervoor dat wat je schrijft, aansluit bij jouw merk en de verwachtingen van je doelgroep. Ze willen relevante informatie krijgen die past bij jouw expertise. Misschien moet je zelfs verschillende versies maken voor verschillende groepen lezers, zodat iedereen de inhoud krijgt die hen aanspreekt. Personalisatie is, zeker met de opkomst van AI-curated nieuwsbrieven, belangrijker dan ooit tevoren. Iets eenvoudigs, zoals een persoonlijke aanspreking, kan hierbij al een verschil maken.
Daarnaast moet je nieuwsbrief makkelijk te lezen zijn. Als een onderwerp te complex is, geef een korte samenvatting en verwijs naar andere content voor meer details. Het helpt ook om een vaste structuur te hebben met terugkerende elementen, zoals een wekelijkse tip of klantverhalen. Dit maakt het voor jou eenvoudiger om de nieuwsbrief te vullen en geeft lezers iets om naar uit te kijken. Om je nieuwsbrief tijdlozer te laten aanvoelen, kan je inzetten op evergreen content in deze rubrieken.
Stap 3: Front en back-end ontwerpen
Het design van je nieuwsbrief draait niet alleen om hoe het eruit ziet, maar ook om hoe goed het functioneert. Esthetiek is wat je doelgroep zal aantrekken, maar gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat je lezers blijven. Je lezer moet de nieuwsbrief gemakkelijk kunnen lezen, besteed hierbij voldoende aandacht aan hoe je nieuwsbrief er mobiel zal uitzien. Als de nieuwsbrief lastig te navigeren is, zullen je lezers sneller afhaken. Hoe goed de inhoud ook is. Zorg dus voor duidelijke koppen en subkoppen, een aangenaam lettertype, genoeg contrast in kleur en voldoende witruimte, zodat je inhoud niet overweldigend of rommelig overkomt. En dat allemaal in dezelfde huisstijl die je ook op je andere kanalen gebruikt, zoals je al kon lezen in onze blog over het ontwikkelen van een goede huisstijl.
Daarnaast moeten de interactiemogelijkheden eenvoudig zijn. Het design moet je lezers stimuleren om actie te ondernemen, zoals het bezoeken van je website of het delen van je content. Dat kan je doen met duidelijke knoppen en betrouwbare hyperlinks. Denk verder ook aan je data. Gebruik UTM-links achter je content, zodat je de interactie ermee goed kan monitoren. Dit is belangrijk voor de volgende stap.
Nog een belangrijk back-end element: anti-spam tactieken inzetten. Als je wilt dat je nieuwsbrief de inbox bereikt en niet in de spam belandt, zijn er namelijk een paar dingen om op te letten. Gebruik niet te veel emoji’s en hoofdletters in je onderwerp of tekst. Zorg ook dat je verzendserver betrouwbaar is en dat je een goed e-mailplatform gebruikt, zodat je mail niet als onveilig wordt gezien. Verder is het slim om een goede balans te vinden tussen tekst en afbeeldingen – te veel plaatjes zonder genoeg tekst kan ook verdacht lijken.
Tot slot is het belangrijk dat je voldoet aan de privacyregels. Dit betekent dat je de nieuwsbrief enkel mailt naar mensen die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Vraag dus een duidelijke opt-in, en laat je doelgroep ook weten waarom je hun gegevens verzamelt en wat je ermee doet. Geef daarbij aan hoe vaak je mailt en wat ze kunnen verwachten. En natuurlijk, zorg ervoor dat je altijd een makkelijke uitschrijfknop in je nieuwsbrief hebt. Niet alleen omdat het moet, maar ook om te laten zien dat je bedrijf te vertrouwen is.
Stap 4: Verstuur, analyseer en verbeter
Voordat je je nieuwsbrief de wereld instuurt, moet je altijd een laatste check doen. Is de titel pakkend en klopt de beschrijving? Heb je de juiste lijsten met contactpersonen geselecteerd? Werken de links, knoppen en browser view zoals het hoort? Als alles in orde is, kun je je nieuwsbrief inplannen voor het moment waarop je doelgroep het meest geneigd is deze te openen en lezen. Wat dat moment is, kan je uiteraard achterhalen door te testen. Over het algemeen zijn dinsdag-, en donderdagochtend goede momenten om je nieuwsbrief te versturen.
Maar het versturen van je nieuwsbrief is slechts het begin. Vergeet daarna niet om de resultaten te analyseren en je nieuwsbrief te optimaliseren. Gebruik je CRM-systeem om gedetailleerde inzichten te krijgen in hoe goed je nieuwsbrief presteert. Kijk naar de open rates: hoeveel mensen hebben je nieuwsbrief geopend? Welke industrieën of segmenten van je doelgroep tonen de meeste interesse? En hoe zit het met de conversieratio’s: hoeveel lezers nemen daadwerkelijk de actie die je wilde, zoals doorklikken naar je website of het boeken van een afspraak?
Deze data geven je waardevolle informatie over wat werkt en wat niet. Als je bijvoorbeeld merkt dat bepaalde segmenten beter presteren dan andere, kun je je toekomstige nieuwsbrieven nog beter afstemmen op die groepen. Of misschien ontdek je dat nieuwsbrieven met een specifieke onderwerpregel beter worden geopend. Optimalisatie is een doorlopend proces: analyseer je prestaties, experimenteer met nieuwe benaderingen, en pas je strategie aan op basis van wat je leert. Zo zorg je ervoor dat je nieuwsbrief niet alleen blijft werken, maar steeds beter wordt in het bereiken van je doelen.
Laat ons helpen
Zou je toch nog graag wat hulp hebben bij het bedenken, opstellen, ontwerpen of analyseren van je nieuwsbrief? Daar kunnen wij je bij helpen! Lees hoe onze Marketing as a Service-dienstverlening je kan helpen om je marketing een boost te geven. Of neem contact op via de knop hieronder.