De 3 voordelen van SEA

Wanneer je meer websitebezoekers wil, is het een goede eerste stap om te bepalen op welke zoekwoorden je wil dat mensen jouw website vinden en deze keywords te gebruiken om een SEO-strategie rond te bouwen (zoals we al in een van onze eerdere blogs uitlegden). Dit zal ervoor zorgen dat jouw website hoger zal komen in Google’s zoekresultaten en mensen sneller zullen doorklikken naar jouw website. 

Maar, ook wanneer je een goede SEO-strategie hebt opgezet, kan het even duren voordat je hier de vruchten van kan plukken. SEM of Search Engine Marketing is de overkoepelende term voor alle marketingactiviteiten die als doel hebben om de visibiliteit op zoekmachines te vergroten en omvat niet alleen SEO maar ook SEA. Elk hebben ze voor- en nadelen, maar door het juiste evenwicht tussen de twee, zal je de ranking van je website op een optimale manier kunnen verbeteren.

SEO of Search Engine Optimisation zijn alle activiteiten die je uitvoert op je website of webpagina om deze hoog te laten ranken in zoekmachines zoals Google. Lees zeker in onze blog wat het geheim is van een succesvolle SEO-strategie. Een goede SEO-strategie zorgt voor betere zoekresultaten op lange termijn, maar omdat dit een langetermijnstrategie is, wil dat ook zeggen dat je soms geduld moet hebben voordat je hiervan de resultaten ziet. 

SEA of Search Engine Advertising is het promoten van visibiliteit op zoekmachinepagina’s door te adverteren. Het kan soms lang kan duren voordat je website een hoge positie heeft op Google, als je bijvoorbeeld inzet op een populair zoekwoord, dus kan je niet altijd enkel en alleen rekenen op verkeer dat op een organische manier de weg naar jouw website vindt. Een oplossing hiervoor is het kopen van een hoge positie, en dat doe je door te adverteren op Google of andere zoekmachines.

De belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA

De 3 voordelen van SEA

Voor het inzetten van SEA moet je betalen, maar… je krijgt er ook wat voor in de plaats

  1. Het inzetten van online advertenties heeft lagere kosten en geeft een groter bereik in vergelijking met offline advertenties (zoals posters, flyers of affiches). Je krijgt in verhouding dus meer waar voor je geld.
  2. Bij SEA kan je, in tegenstelling tot SEO, heel veel inzichten verzamelen over het zoekverkeer. Niet alleen krijg je data over de zoekwoorden waarop potentiële klanten zoeken, maar ook over de omvang van het doelpubliek en het effect van de advertentie. Pro tip: je kan de inzichten in de zoekwoorden gebruiken om je SEO-strategie te optimaliseren.
  3. SEA is relatief gemakkelijk om in te regelen, zeker met de hulp van Google, en je krijgt er snel resultaat van te zien. Dat maakt het ook eenvoudig om je advertentie te optimaliseren, want aanpassingen zijn snel gebeurd en meteen zichtbaar.

SEA = Google Ads?

Hoewel SEA en Google Ads vaak door elkaar gebruikt worden, is dit niet helemaal hetzelfde. Search Engine Advertising omvat namelijk advertenties op àlle zoekmachines, niet enkel op Google. In 2021 was het marktaandeel van Google volgens Statista in België 86,1% (voor google.com en google.be samen). Omdat Google de zoekmachine is met het grootste marktaandeel worden de meeste zoekmachineadvertenties daar ingekocht en wordt Google Ads vaak als een synoniem gezien voor SEA.

Let wel, in sommige gevallen (bijvoorbeeld bij een oudere doelgroep) kan het inzetten van Bing Ads echter wel nuttig zijn. Bing Ads worden minder vaak ingekocht, maar daarom is er ook minder concurrentie om deze advertenties in te kopen, en kan je er goedkoper op adverteren dan op Google.

Nu je helemaal op de hoogte bent van wat SEA is, check dan ook zeker onze blog die dieper ingaat op Google Ads en je 5 tips meegeeft om er meer kwalitatieve leads uit te halen.

Graag hulp bij het uitdenken en uitvoeren van SEA? Neem contact met ons op! 

 

Related Posts