Google Analytics 4 vs Universal Analytics: De 4 belangrijkste verschillen

Google Analytics 4 vs Universal Analytics: De 4 belangrijkste verschillen

We weten al enige tijd dat Google stopt met het ondersteunen van Universal Analytics op 1 juli 2023, vanaf dan zal Universal analytics geen nieuwe hits meer verwerken en kan je enkel nog gebruik maken van de nieuwe versie, Google Analytics 4 (GA4). Omdat deze datum steeds dichterbij komt zetten we de belangrijkste verschillen tussen deze 2 versies op een rijtje. 

Vanaf 1 juli 2023 zal je dus geen nieuwe data meer kunnen verzamelen met Universal Analytics. Daarna heb je nog minstens 6 maanden de tijd om je gegevens en statistieken te bekijken en deze eventueel te exporteren. Het is dus niet mogelijk om gegevens van Universal Analytics mee te nemen naar de nieuwe versie.

Daarom kan je best nu al starten met het gebruiken van de nieuwe versie GA4 en voorkom je dat je op 1 juli moet starten met een lege dataset waarin het onmogelijk is om data uit voorgaande periodes te vergelijken met nieuwe data. Daarnaast gun je jezelf zo wat tijd om aan de nieuwe versie te wennen, aangezien deze toch aanzienlijk verschilt van de vorige versie.

De 4 belangrijkste verschillen tussen GA4 en Universal Analytics

 1. Nieuwe manier van meten
  Eén van de belangrijkste ontwikkelingen van GA4 is de manier waarop er gemeten wordt. In Universal Analytics werd er gebruik gemaakt van een session-based meetmodel, waar er data van gebruikers werd bijgehouden aan de hand van sessies (= een reeks acties die een gebruiker uitvoert op een website). GA4 gebruikt een event-based meetmodel, waar gebeurtenissen de basis van dataverzameling vormen. In dit event-based model wordt elke interactie van een gebruiker met een website of app geregistreerd als een gebeurtenis.
  Voor deze gebeurtenissen worden er parameters ingesteld die meer informatie geven over de gebeurtenis, zo kan het event ‘productweergave’ geregistreerd worden met als parameters de productnaam, categorie of prijs. Deze gebeurtenissen worden gelinkt aan een gebruiker waardoor je de customer journey van een klant over verschillende websites, apps en apparaten kan volgen. Zo kun je zien hoe een gebruiker een website bezoekt, nadien de app downloadt en hierop zijn aankoop beëindigd.
  Je krijgt dus een compleet inzicht in het gedrag van je klanten. Het attributiemodel is hierdoor geëvolueerd tot een cross-channel data driven model waar er rekening wordt gehouden met de verschillende contactpunten om conversies toe te wijzen.

 2. Betere bescherming van je data
  Een tweede verschil tussen Universal Analytics en Google Analytics 4 is de verbetering met betrekking tot gegevensbescherming. GA4 is ontworpen met privacybescherming voor klanten en gebruikers in het achterhoofd. Belangrijk om te weten is dat GA4 geen IP-adressen meer zal opslaan en persoonsgegevens niet meer verwerkt zullen worden.
 3. Traceren van gebruikers
  GA4 geeft vervolgens ook meer mogelijkheden om gebruikers te traceren, zo heb je naast een gebruikers-ID en een apparaat-ID de optie om gebruikers te identificeren via Google signals (gegevens over gebruikers die ingelogd zijn met hun Google-account). Daarnaast kunnen de gegevens van gebruikers die cookies weigeren en dus geen toestemming geven om hun gegevens te analyseren, gemodelleerd worden aan de hand van machine learning. Hiermee vult Google deze gegevenskloof zelf op.
 4. Nieuwe vorm van rapportage
  Ten slotte verschillen ook de rapportages tussen de twee versies. Statistieken zoals bouncepercentage, pagina’s per sessie en uitstappercentage zijn in GA4 verleden tijd. GA4 biedt daarnaast geen standaard rapporten meer aan waardoor de focus ligt op custom reports. Zo kan je diepgaande analyses uitvoeren aan de hand van templates die je op maat kan aanpassen en waarbij je bijvoorbeeld customer journeys kan weergeven.

Met kennis van deze verschillen zal de transitie zeker vlot verlopen. Heb je Google Analytics 4 al volledig up en running? Goed bezig! Of heb je nog vragen over de overstap van Universal Analytics naar Google Analytics 4? Lees dan zeker onze eerdere blog over de overstap naar GA4 of neem contact met ons op  en we helpen je graag verder!

Related Posts