Hoe profiteer je als business van zero-click searches op Google?

“Wist je dat 65% van de zoekopdrachten op Google resulteert in helemaal geen klikken?” – Bron Search Engine Land

Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit om op een snelle én eenvoudige manier toegang te krijgen tot informatie. Kijk even naar jezelf. Als je iets opzoekt, verwacht je onmiddellijk dat antwoord te zien verschijnen waar je naar op zoek bent.

Google speelt vaak in op deze behoefte door je meteen het antwoord op je zoekopdracht te geven, zonder dat je hoeft door te klikken naar een website, genaamd zero-click searches. Maar dat zorgt er natuurlijk voor dat er minder mensen effectief doorklikken naar een website, omdat men het antwoord toch al weet (=zero-click searches). 

In tegenstelling tot wat veel marketeers denken, hoeft dit niet meteen een nadeel te betekenen voor je SEO. Ontdek hoe je slim kunt omgaan met zero-click searches en wat het voor jouw business kan betekenen in onderstaande blog post!

Zero-click searches in een notendop

Laat ons beginnen bij het begin. Wat zijn zero-click searches?
Zero-click searches komen voor wanneer Google de gebruiker een antwoord geeft op zijn of haar vraag, zonder dat de gebruiker hoeft door te klikken naar de website. Het antwoord verschijnt bovenaan, boven alle andere zoekresultaten.

Dat type zoekresultaat ziet er anders uit dan de andere zoekresultaten en wordt een Featured Snippet genoemd. De positie van die Featured Snippet wordt ook vaak Positie #0 genoemd. Featured Snippets zijn meestal eenvoudige antwoorden op eenvoudige searches, bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar een definitie, het weer, een hotel,…

Het voordeel voor de gebruiker is dat hij sneller een antwoord krijgt. Het voordeel voor Google is dat het een betere gebruikerservaring kan bieden aan zijn gebruikers. Ook houdt Google diegene die zoekt op hun eigen pagina in plaats van ze naar een website van een derde partij te sturen. Maar wat is het nu voordeel voor jouw bedrijf?

Voordelen zero-click searches voor jouw bedrijf

Op het eerste zicht lijken die zero-click searches een “ramp” voor bedrijven. Waarom moeite doen voor content als er toch niemand op klikt? Gelukkig levert het niet alleen voordelen op voor de gebruiker en Google, maar ook voor de bedrijven zelf:

 1. Als je verschijnt als resultaat van een zero-click search neem je veel ruimte in op de SERP’s (= Search Engine Result Pages). Jouw bedrijf, content en producten worden dan gratis geadverteerd.
 2. De kans dat gebruikers verder zullen scrollen, is zeer klein. Resultaat? Op dat moment is er geen concurrentie meer.
 3. Als Google jouw website toont als antwoord op een vraag, kom je over als een ware autoriteit in jouw vakgebied en overschaduw je jouw concurrenten.

7 tips om te ranken als een zero-click zoekopdracht

De voordelen van zero-click searches komen echter niet vanzelf. Net als bij organische ranking, kan het enige tijd duren voordat je bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Benieuwd hoe je jouw website kan optimaliseren om bovenaan in de SERP’s te komen én te profiteren van zero-click searches voor jouw bedrijf? 

 • GOOGLE MIJN BEDRIJF
  Google Mijn Bedrijf is een gratis tool waarmee je de zichtbaarheid van jouw bedrijf op Google kan vergroten. Het verschijnt aan de rechterkant van de SERP wanneer iemand naar je bedrijf zoekt. Gebruikers vinden in één oogopslag alle belangrijke informatie (telefoonnummer, adres, openingsuren, …) over je bedrijf en hoeven meer door te klikken.
 • CREËER RELEVANTE CONTENT
  Relevante content is een van de basisregels van SEO. Als je kwalitatieve content publiceert, bent je al een stap dichter bij de #0 positie. Zorg ervoor dat je precieze en relevante taal gebruikt. Het is makkelijker voor het Google-algoritme als je een duidelijk antwoord geeft op een specifieke zoekvraag. Ontdek meer over de kracht van het publiceren van goede content.
 • OPTIMALISEER JE VISUALS
  Zorg ervoor dat jouw webpagina visuals heeft die te zien zijn in de Featured Snippet. Vermijd afbeeldingen van lage kwaliteit of afbeeldingen die niets met jouw bedrijf te maken hebben!
 • BLIJF GEFOCUST OP SEO
  Volgens een studie van Ahrefs over Featured Snippets, zouden 99,58% van de Featured Snippets en Position #0 resultaten in de top 10 van de SERPs staan. Dit is logisch omdat Google de meest relevante en hoogwaardige informatie zo hoog mogelijk rangschikt. Kort samengevat, als je wil verschijnen als een Featured Snippet, moet je op de eerste pagina verschijnen. En dat betekent dat je een sterke SEO strategie moet hebben.
 • RICHT JE OP SEARCHES WAAR EEN VRAAG OVER WORDT GESTELD
  Probeer altijd twee stappen voor te zijn op je concurrent en bedenk welke vragen jouw doelgroep zou kunnen stellen. Speel in op die vragen tijdens het schrijven van je content. Op deze manier heb je een veel grotere kans om bovenaan de SERP’s getoond te worden. Een FAQ pagina op jouw website kan een bron zijn voor meerdere Featured Snippets. Tip: gebruik Answer the Public, dat is een tool die de meest gestelde vragen over een bepaald onderwerp laat zien.
 • WOORDGEBRUIK
  Volgens de Ahrefs studie over Featured Snippets, zou je de volgende woorden in je website content moeten verwerken. Ze worden vaak gebruikt in searches met een Featured Snippet als antwoord.
 • HOUD REKENING MET HET AANTAL WOORDEN
  Volgens Hubspot heb je het beste resultaat als je tussen de 54-58 woorden gebruikt bij het schrijven van je snippet.


Wil je meer informatie over zero-click searches voor jouw bedrijf of ben je benieuwd hoe SEO bij jouw bedrijf verbeterd kan worden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een gratis consultatie! Wij maken een scan van je huidig online kanaalgebruik én geven je persoonlijke tips & quick wins om jouw online marketing te verbeteren. Ready for it? Let’s connect!

 

Related Posts