In 5 stappen aan de slag met Google Tag Manager
Heb jij er ook genoeg van om steeds stukjes code naar je developer te sturen wanneer je je marketingacties wil tracken? Denk aan Google Analytics, Facebook pixel, LinkedIn Insight Tag, Hotjar,…
Google Tag Manager (GTM) is de oplossing voor iedereen die de technische kennis mist om dit zelf te doen. Lees in onderstaande blog wat Google Tag Manager is, hoe het werkt en hoe je ermee van start gaat in 5 makkelijke stappen.
Wat is Google Tag Manager?
Om bepaalde acties of gebeurtenissen te meten op je website, moet je stukjes code plaatsen in de HTML-structuur op je website, tags genoemd. Deze tags capteren data en sturen die data door naar rapportage tools zoals Google Analytics.
Vaak wordt het implementeren van tags uitgevoerd door developers of IT’ers. Zij voegen manueel stukjes code toe in de websitestructuur. Maar dat resulteert vaak in frustratie en tijdverlies door het steeds over en het weer mailen. Daarnaast zorgen veel losse stukjes code ervoor dat de website inboet op snelheid.
Met Google Tag Manager, het gratis tagbeheersysteem van Google, kun je zelf aan de slag gaan met tracking codes, zonder enige ervaring te hebben met coderen. In plaats van verschillende losse stukjes code, plaats je nu één code op je website en dat is de Google Tag Manager Container.
Voor wie is Google Tag Manager?
Google Tag Manager is beschikbaar voor iedereen. Heb je meer dan één tracking tag op je website staan? Dan heb je waarschijnlijk baat bij het inrichten van Google Tag Manager.
Naast het centraal beheren van tags, kan je de meeste aangepaste interacties volgen met Google Tag Manager, zonder dat er aanpassingen moeten gebeuren aan je website.
Hoe werkt Google Tag Manager?
Google Tag Manager zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk stukjes tracking code en gerelateerde codefragmenten op je website kan implementeren met zogenaamde tags.
Voordat je aan de slag gaat met Google Tag Manager, geven we graag een kort overzicht van enkele belangrijke termen die raad zullen geven bij het inrichten van je GTM.
- Container:
Bij het opzetten van een GTM-account, start je met het aanmaken van een container. In veel gevallen gebruik je een container per website. Deze container koppel je met je website en heeft een eigen HTML-code. Alle tags, triggers en variabelen die je met behulp van GTM op je website wil plaatsen en tracken, plaats je in je container.
- Tags:
Tags zijn de verschillende stukjes code op je website die je acties tracken of inzichten geven. Denk aan de Google Analytics-tag, Google Ads-tag, Hotjar-tag,… - Triggers:
Met triggers beslis je wanneer een bepaalde tag wordt geactiveerd. Stel, je wilt dat je tag wordt geactiveerd wanneer iemand op je bedankpagina komt omdat je het invullen van een formulier wil meetellen als conversie. Dan stel je een trigger in die de tag enkel mag activeren wanneer de URL gelijk is aan die van je bedankpagina. Tip: Vergeet hierna niet de trigger aan je tag te koppelen. - Variabelen:
Een variabele kan je toevoegen aan je tag of trigger. Met de variabele stel je bepaalde voorwaarden in wanneer een trigger en dus tag geactiveerd mag worden. Daarnaast kan een variabele ook fungeren als placeholder voor gegevens die je kan hergebruiken in je Google Tag Manager-tags, -triggers of zelfs andere variabelen. Als je bijvoorbeeld meerdere Google Analytics-tags hebt, kan je een Google Analytics-variabele maken. Mocht de tracking-ID dan ooit wijzigen, hoef je dat enkel in de variabele aan te passen en niet in elk van de tags afzonderlijk.
Google Tag Manager set-up in 5 stappen
1. Log in op Google Tag Manager, en maak je account en je eerste container aan.
2. Installeer de Google Tag Manager code op alle pagina’s van je website. Tip: Installeer de code zo hoog mogelijk in de <head> tag en installeer de Google Tag Manager <noscript> fallback code na de <body> tag.
3. Installeer je eerste tag, de Google Analytics-tag. Vergeet niet aan te geven wanneer je de tag wil activeren. Door te kiezen voor de standaardoptie ‘Alle pagina’s’, wordt de tag geladen en stuurt deze data door van elke pagina waarop de Google Tag Manager code is geïnstalleerd.
4. Test of je tag correct werkt op je website via de voorbeeldmodus (testomgeving) in Google Tag Manager. Nu opent een nieuw browsertabblad waarbij je naar je website kan navigeren en de acties kan uittesten die je als tags hebt ingesteld. Een paneel wordt onderin je browser geladen, waarin je kan zien welke tags op bepaalde pagina’s geactiveerd worden.
5. Werkt alles naar behoren? Tijd om je container te publiceren! Na de publicatie komen de tags op je website te staan.
Met deze 5 stappen kan je snel aan de slag met het opzetten van je Google Tag Manager account. Graag de hulp van een Sidekick inschakelen? Neem contact met ons op!
Psst… Graag je marketingkennis verder verrijken? Bekijk onze andere blogs hier.