Interactieve content in inbound marketing

Interactieve inbound marketing, een goed idee?

Hoe vaak heb jij online al gelezen dat mensen hun aandachtsspanne verkort is? Mensen kunnen zich minder lang concentreren dan vroeger en dat is allemaal de schuld van onze digitale apparaten. Daarom is het in 2023 belangrijker dan ooit om de aandacht van leads te behouden. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is interactieve content inbouwen binnen je inbound marketingstrategie. Je leads content geven die hen meer motiveert om te blijven, heeft enkel maar voordelen, toch? Het klopt dat interactieve content beter kan zijn dan de statische variant, maar net als andere contentsoorten heeft ook interactieve content zijn nadelen. Is deze vorm van content dus voor jouw bedrijf de beste oplossing? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van interactieve content binnen inbound marketing.

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing heeft te maken met wie je wilt targeten met je marketing. De makkelijkste manier om inbound marketing uit te leggen, is om te kijken naar wat outbound marketing wilt zeggen. Outbound marketing kan je zien als de klassieke vorm van adverteren: je stuurt je boodschap de wereld in en onderbreekt daarbij de activiteit van mensen. Hierbij wordt vaak ook geen onderscheid gemaakt tussen geïnteresseerden en niet-geïnteresseerden. Denk hierbij aan spam e-mails of display advertenties. Bij inbound marketing daarentegen richt je je op een specifieke doelgroep. Die probeer je aan te trekken en te nurturen met content die een toegevoegde waarde heeft voor hen. Denk hierbij aan blogs en infographics.

Wat is interactieve content?

Interactieve content omvat alle content waarbij de gebruiker zelf een actie moet ondernemen. Als de content zich aanpast aan een actie die een gebruiker maakt, dan is deze dus interactief. Voorbeelden hiervan zijn quizzes en interactieve infographics, maar ook digitale plattegronden en alternate reality games. Meestal moet de gebruiker zelf ergens op klikken of scrollen om alles van de content te ontdekken.

Voordelen en nadelen

Niet elk soort interactieve content is voor elk bedrijf weggelegd. Er moet altijd een afweging gemaakt worden tussen de voordelen en de nadelen van de soort content die gemaakt moet worden. Omdat het spectrum van interactieve content heel breed is, hebben we een algemene samenvatting gemaakt van het positieve en het negatieve.

Voordeel: Engagement

Engagement is datgene waarin interactieve content uitblinkt. Door gebruikers interactieve content te geven, zullen ze meer tijd met dezelfde content spenderen. Voor je website betekent dit langere bezoektijden van pagina’s, wat je SEO enorm kan verbeteren. Als je dit dan weer op sociale media doet, dan zal je zien dat ook dat algoritme je beloont voor het gebruiken van interactieve content, omdat socialemediakanalen interactie als één van de belangrijkste parameters zien. De gebruiker zelf kan dan weer positieve emoties overhouden aan de beleving, bijvoorbeeld door vragen juist te beantwoorden of informatie op te doen die je niet allemaal in een single-image post kan zetten, die hij met jouw bedrijf zal blijven associëren.

Nadeel: Technisch

Er kunnen vele technische problemen opduiken als het gaat om interactieve content, maar zelfs los van de eventuele problemen die ontstaan na het maken van de content kan het al moeilijk zijn om in de eerste plaats goed werkende interactieve content op te stellen. Website plug-ins maken dit proces al makkelijker maar deze geven je geen volledige vrijheid om te maken wat je in je hoofd had. Sommige websitecontent moet ook onderhouden worden en niet elke content werkt op elk device en browser. Bij sociale media ben je dan weer afhankelijk van wat dat platform aanbiedt en als functionaliteiten verdwijnen of aangepast worden, kan het zijn dat jouw content ook moet wijken.

Voordeel: Leadgeneratie

Tegenwoordig bestaan er vele manieren om data te verzamelen door middel van interactieve content. Enquêtes zijn zowat het klassieke voorbeeld hiervan. Ook e-mailadressen van leads worden vaak verzameld door interactieve content. Denk aan concepten zoals “spin-the-wheel” of “raffles”. Gecombineerd met de juiste plug-in kan je op je website op korte tijd en op een goedkope manier kwalitatieve leads verzamelen. Bedenk wel dat veel van deze concepten gericht zijn op B2C-strategieën, dus zorg ervoor dat je de juiste uitkiest. Meer weten of leadgeneratie, lees dan zeker dit artikel eens.

Nadeel: Resources

Desondanks dat je goedkoop aan leadgeneratie kunt doen, verbruikt interactieve content over het algemeen meer resources dan statische content. Zowel op financieel als op tijdsvlak kan interactieve content je veel kosten. Door goede research kan je al heel wat kosten besparen, maar ook dit kan veel tijd wegroven van andere taken waarop je wilt focussen. Zorg dus dat je goed afweegt welke doelen je content moeten bereiken en of deze extra moeite en extra budget het waard zijn om in te zetten.

Voordeel: Leerzaam

Bevind jij je in een zeer moeilijke sector? Dan is interactieve content een goede oplossing om een concept of oplossing uit te leggen. Met interactieve content kan een bezoeker zelf de tijd nemen om op een eigen tempo de moeilijke materie te verwerken. Video-reeksen waarbij gebruikers zelf de volgende stap kunnen aanklikken of interactieve infobronnen worden hiervoor vaak ingezet. Door moeilijke materie stapsgewijs te visualiseren en op te splitsen zorg je ervoor dat eventuele leads die normaal afgehaakt zouden zijn nog mee zijn met je verhaal.

Nadeel: Afleidend

Het laatste punt is ook het minst meetbare. Te veel of slecht werkende interactieve content kan ervoor zorgen dat de inhoud of het hoofddoel van je organisatie gemist wordt doordat je bezoeker zich gaat focussen op de lay-out of zelfs het bestaan van de content op zich. Hierin moet je zelf een balans proberen te zoeken. Zorg ervoor dat informatie centraal blijft staan, zonder dat de content te saai is om niet mee in interactie te gaan.

Conclusie

Interactieve content is net als alle andere soorten content niet perfect. Het heeft enkele mankementen, zoals de technische moeilijkheid en het kostenplaatje, maar ook enkele voordelen, zoals de engagement rate en de mogelijkheid om data te verzamelen. Kijk dus zeker of interactieve content past binnen je inbound marketingstrategie voordat je hier veel tijd in investeert. Wil je zeker zijn dat je marketingstrategie op het juiste pad zit? Neem dan zeker eens contact met ons op. Je kan ook meer handige tips zoals deze vinden op onze LinkedIn.

 

Filling in a form survey on an Ipad