Is het verstandig nu al over te stappen naar Google Analytics 4?

De datum dat Google Analytics ofwel Universal Analytics vervangen zal worden door Google Analytics 4 (GA4) is al enige tijd bekend. Vanaf 1 juli 2023 wordt GA4 dan ook leidend. Wat deze nieuwe versie allemaal met zich meebrengt schetsen we je kort in deze blog en hoe je je hierop voor kunt bereiden.

Eerst zetten we nog enkele belangrijke data voor je op een rij:

  • Per 01/07/2023 stopt de gratis versie van Universal Analytics met het verzamelen van data.
  • Per 01/10/2023  wordt de betaalde versie GA360 ook uitgefaseerd.
  • Tot 01/01/2024  zal al jouw ‘oude data’ nog te raadplegen zijn om alsnog te exporteren. 

Wat kun je verwachten van Google Analytics 4?

Het grootste verschil is dat GA4 geen IP-adressen meer verzamelt. Dit heeft vooral te maken met de privacy wet- en regelgeving zoals GDPR. Ook zien we dat browsers steeds meer restricties hebben ingesteld voor tracking technologieën, waardoor Universal Analytics bepaalde data niet meer kan binnenhalen. Tot slot is Universal Analytics niet in staat om app-interacties te tracken, terwijl het gebruik van apps in de afgelopen jaren alleen maar toeneemt.

 

 

Welke stappen zet je nu alvast voor een vlotte transitie?

Als we ervan uitgaan dat vanaf 1 juli 2022 GA4 up-and-running is, dan heb je nog even de tijd om je voor te bereiden op de overstap. Toch is het niet onbelangrijk om al op tijd data in een GA4 property te gaan verzamelen aangezien de historische data die je verzameld hebt in Universal Analytics niet kan worden geëxporteerd naar een nieuwe Google Analytics 4 property.

Omdat je bij de officiële overgang niet met een property zonder historische data wil starten is ons advies om alvast te beginnen met het verzamelen van data in een GA4 property.  Het opzetten van zo’n property is makkelijk en kun je doen door te kiezen voor een installatieassistent voor GA4 binnen de beheerdersomgeving of je laat het door ons doen 😉

Waarom we afraden om al volledig over te stappen

Echter zijn we nog geen fan om al volledig over te stappen aangezien GA4 nog volop in ontwikkeling is. Naarmate er meer functionaliteiten toegevoegd worden aan Google Analytics 4 de komende tijd, wordt het maken van de stap wel aantrekkelijker. Vandaar dat we het in deze fase slimmer vinden om alvast data te gaan verzamelen in een GA4 property. Hoe sneller je start met het verzamelen van data, des te meer historische data je straks al in Google Analytics 4 hebt staan.

Kort samengevat raden we je dus aan om nu al de nodige voorbereidingen te treffen voor de overstap naar GA4 zodat je in elk geval beslagen ten ijs komt als GA4 de norm wordt vanaf juli 2023. Uiteraard helpen we je vanuit Side&Kick hier graag bij om geleidelijk aan deze transitie door te maken.

Graag onze hulp inschakelen om te zorgen voor een vlotte transitie naar GA4? Neem hier contact met ons op.