Mastering marketing metrics

Marketing is geen exacte wetenschap, vaak zijn marketingactiviteiten een combinatie van allerlei best practices. En hoewel je kan leren uit de best practices van anderen, komen de meest waardevolle inzichten uit jouw campagnes voor jouw doelgroep over jouw product/dienst. Daarom is het belangrijk om altijd een goede evaluatie van je marketingactiviteiten uit te voeren, zodat je bij een volgende campagne verbeteringen kan aanbrengen. Om je activiteiten te kunnen evalueren, is het belangrijk om in elke campagne dezelfde parameters op te volgen. Deze parameters noemen we marketing metrics.

Kies marketing metrics zorgvuldig uit

Onderzoek van Google en MIT wijst uit dat 89% van de toonaangevende marketeers strategische metrics gebruikt om de effectiviteit van hun campagnes te meten. Maar de lijst van marketing metrics is ellenlang, en het is onmogelijk (en niet nodig) om voor alle marketingactiviteiten elke mogelijke marketing metric te meten. Dus hoe kies je nu welke metrics je best gaat meten en evalueren? 

Het doel van jouw marketingactiviteiten (lees onze vorige blog om te weten hoe je deze kiest) bepaalt welke marketing metrics nuttig zijn om op te volgen. Het is bovendien gunstiger om een beperkt aantal marketing metrics op te volgen over een langere periode of over verschillende campagnes heen, dan er heel veel uit te kiezen waarvoor het vervolgens te moeilijk is om deze consistent te blijven opvolgen.

De drie nuttigste marketing metrics om te meten wanneer je met je campagne awareness wil creëren:

  • CTR (= click-through rate): het aantal kliks gedeeld door het aantal impressies. Hoe hoger de CTR, hoe meer relevant en aantrekkelijk je content is.
  • CPI (= cost per impression): het gemiddeld bedrag dat je betaalt voor elke potentiële klant die je advertentie bekijkt. Om dit te meten, kan ook gekeken worden naar de CPM (= cost per thousand impressions).
  • Bounce rate: het percentage van websitebezoekers die deze verlaten nadat ze één pagina bekeken hebben. Hoe hoger de bounce rate, hoe minder relevant of aantrekkelijk de website(content) is.

De drie nuttigste marketing metrics om te meten wanneer je met je campagne leads wil genereren:

  • CPC (= cost per click): het bedrag dat je betaalt voor één klik. Hoe meer kliks je campagne krijgt, hoe lager de CPC ligt en hoe beter de campagne is.
  • CPA (= cost per acquisition): het bedrag dat je betaalt voor een nieuwe klant. Dit wordt berekend door de marketinguitgaven te delen door het aantal nieuwe klanten. 
  • CR (= conversion rate): het percentage websitebezoekers die een product of dienst hebben aangekocht. 

Vereenvoudig het opvolgen van marketing metrics

Side&Kick heeft een Digital Marketing Dashboard ontwikkeld waarmee je in één oogopslag een overzicht krijgt van de status van verschillende marketing metrics, ook als deze uit verschillende bronnen gehaald moeten worden. Hierdoor heb je niet alleen altijd en overal een real-time overzicht van jouw marketingresultaten, maar kost het je ook veel minder moeite om de resultaten te gaan opzoeken. Je hoeft namelijk niet meer handmatig te gaan opzoeken, want dit overzicht staat altijd en overal voor jou klaar! 

Lees meer over het Digital Marketing Dashboard en neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Related Posts