SEO-autoriteit omhoog pijlen arrows

Maximaliseer je online aanwezigheid: de kracht van SEO-autoriteit

SEO ofwel Search Engine Optimization heeft 3 verschillende pijlers die jou helpen om zo hoog mogelijk vertoond te worden op Google: Autoriteit, Content en Techniek. In deze blog zullen we meer focussen op de pijler autoriteit, een term die onder marketeers en ondernemers vaak wordt gebruikt. Ook wel de complexere pijler van de drie. Weet je nog niet goed wat SEO juist betekent? Bekijk alvast deze blogpost voor een algemenere kijk op de drie pijlers.

 

Om het even heel makkelijk te omschrijven: autoriteit staat voor de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van jouw website in de ogen van Google. Hoe hoger die betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, hoe hoger je scoort in de zoekresultaten. Dit wordt beoordeeld door drie aspecten die een grote rol spelen om hoger te scoren in de zoekresultaten:

  1. Autoriteit van je domeinnaam (bijvoorbeeld sideandkick.com)
  2. Autoriteit van je pagina’s (bijvoorbeeld https://sideandkick.com/contact/)
  3. Autoriteit van je backlinks (dit zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen)

Laten we samen kijken naar de drie aspecten die jou een boost kunnen geven op de zoekresultaten.

1. Autoriteit van je domeinnaam

De autoriteit van je domeinnaam wordt simpelweg beoordeeld door middel van een cijfer tussen 1 en 100 die de waarde bepaalt van jouw domeinnaam. Hoe hoger de score, hoe hoger je in de zoekresultaten staat. Natuurlijk zijn er een aantal voorwaarden die je kan respecteren om hoger te kunnen scoren: leeftijd van je domeinnaam, de populariteit van je domeinnaam (het aantal directe bezoekers en via backlinks), het aantal pagina’s op je domeinnaam en de kwaliteit ervan.

Oudere domeinen hebben logischerwijze een grotere kans om hoger te scoren in de zoekresultaten vergeleken met splinternieuwe domeinnamen. Met een nieuwe domeinnaam zal je die autoriteit kunnen opbouwen. Het vergt natuurlijk veel meer tijd en moeite om uit te zoeken welke content relevant is en welke soorten content jou die boost zullen geven. Let vooral op de relevantie van jouw content. Kwaliteit boven kwantiteit!

De belangrijkste factor bij het bepalen van de autoriteit van je domeinnaam zijn de backlinks die naar je website verwijzen. Hoe meer relevante en kwalitatieve websites naar je linken, hoe hoger je scoort in de zoekresultaten.

2. Autoriteit van je pagina’s

De autoriteit van je pagina’s, of ‘pagina-autoriteit’, verwijst naar de mate van betrouwbaarheid en relevantie die aan individuele pagina’s op je website worden toegekend door zoekmachines. Pagina-autoriteit heeft vooral heel veel invloed op hoe goed specifieke pagina’s presteren in de zoekresultaten. Net als de autoriteit van je domeinnaam moet je letten op de leeftijd, kwaliteit en het updaten van de pagina’s.

Uit onderzoek van Smart Ranking blijkt dat een individuele pagina soms na 2 à 3 jaar pas nummer 1 bereikt in de zoekresultaten.

Om de kwaliteit van jouw pagina’s te beoordelen kijkt Google ook naar de laadsnelheid, gebruiksvriendelijkheid en de bounce rate. Een bounce rate vertegenwoordigt het aantal bezoekers dat de website betreden zonder enige actie uit te voeren en vervolgens de website te verlaten. Een goede opgebouwde linkstructuur en relevante content zullen zeker helpen om het bounce rate percentage laag te houden en vooral hoger te scoren op de zoekresultaten.

Ook niet onbelangrijk: Google is op de hoogte van alle bewerkingen op de pagina’s en dit kan ook invloed hebben op de rangschikking op de zoekresultaten. Positieve bewerkingen zoals het optimaliseren van content en het verbeteren van gebruikerservaring kunnen de SEO-autoriteit vergroten. Anderzijds, nutteloze bewerkingen of verwijderen van content kan de SEO-autoriteit schaden.

3. Autoriteit van je backlinks

De backlinks die naar jouw website verwijzen, hebben een grote impact op het bepalen van SEO-autoriteit. Die hebben namelijk invloed op de scores van je domeinnaam en pagina’s. Backlinks die weinig te maken hebben met jouw doelgroep of content, kunnen zwaar doorwegen op jouw SEO-autoriteit. Die backlinks worden ook wel “toxic backlinks” genoemd. LinkedIn beweert dat een website ongeveer 40 tot 50 backlinks moet hebben die verwijzen naar de homepage en 0 tot 100 backlinks die verwijzen naar individuele pagina’s. Dit betekent echter niet dat je zoveel mogelijk backlinks moet proberen te verkrijgen om hoger te scoren op de zoekresultaten. Nogmaals, kwaliteit boven kwantiteit! Backlinks kopen om hoger te scoren is dus geen oplossing. Google kan dit opsporen en je hiervoor bestraffen. Focus vooral op het creëren van relevante en boeiende content die je op een natuurlijke wijze helpt om backlinks te verdienen.

Daarbovenop is de locatie van de backlinks van groot belang. Backlinks die geplaatst worden op de footer van een pagina levert niets op en kunnen schadelijk zijn voor de autoriteit van je website. Footer-links zijn vaak een kenmerk van lage kwaliteit en spammy websites en dit was ook een manier om de zoekmachines te misleiden. Tegenwoordig zijn de zoekmachines geëvolueerd en kunnen ze zulke praktijken ook bestraffen. Zoekmachines kijken vooral naar de links die verschijnen in de hoofdinhoud. Die verwijzen meestal naar relevante backlinks die waarde toevoegen aan de user experience en de content van je website.

Conclusie

In conclusie, autoriteit is een term in SEO die nagaat hoe jouw website presteert in de zoekresultaten. De autoriteit van je domeinnaam, pagina’s en backlinks moet je opbouwen en onderhouden door middel van boeiende content en relevante backlinks. Blijf werken aan je autoriteit, je zult de vruchten ervan plukken in de wereld van SEO. Heb je nog hulp nodig om jouw bedrijf een boost te geven in de zoekresultaten? Contacteer ons, we bekijken graag wat wij voor jou kunnen betekenen!

SEO symbols clockwork