Meer conversies op je website, enkele tips

Hoe haal je meer conversies op je website?

 

“61% van de B2B-marketeers noemt het genereren van leads van hoge kwaliteit als hun grootste uitdaging.” Bron: Marketo

 

Je hebt veel klanten maar de conversies op je website blijven onder alle verwachtingen? Dat is een veelvoorkomend probleem voor veel bedrijven. Hoe zorg je ervoor dat bezoekers van je website zich inschrijven voor je nieuwsbrief, je e-book downloaden, zich aanmelden voor je webinar of een aankoop doen? In dit artikel leggen we uit hoe je je website kunt optimaliseren om je conversiepercentage te verhogen en zo meer conversies te genereren via je website. 

Wat is een conversie?

Laten we beginnen met de definitie van een conversie. Volgens Google is het een actie waarbij iemand interactie heeft met jouw advertentie of product listing (bijvoorbeeld op een tekstadvertentie klikken of een videoadvertentie bekijken) en vervolgens een actie onderneemt die je als waardevol beschouwt voor jouw bedrijf, zoals een online aankoop of een telefoontje naar jouw bedrijf. 

 

Conversie kan uitgedrukt worden in een absoluut getal. Vaker wordt conversie uitgedrukt als een percentage van het aantal bezoekers of ontvangers van een reclameboodschap. Conversies kunnen worden onderverdeeld in harde conversies (formulierinzendingen, aankopen of telefoongesprekken) en zachte conversies (engagement op social media, shares, of inschrijven op een e-mail listing). Bijvoorbeeld 4% van alle website bezoekers vult het contact formulier in.

 

Heatmap Hotjar voorbeeld

Bron: hotjar.com

Factoren binnen het klanttraject die een negatieve invloed kunnen hebben op conversies worden frictie genoemd. Om dergelijke factoren en gedrag in het algemeen te analyseren, kan event tracking worden toegepast naast het meten van klikken en conversies. Dit brengt in kaart waar een mogelijke lead afhaakt en waar je dus jouw website kan verbeteren. Enkele tools zijn Hotjar of Google Analytics / Tag manager.

 

Het belang van conversie optimalisatie op jouw website

 

Als onderneming wil je dat jouw website goed vindbaar is. Tegenwoordig kent elke branche honderden bedrijven die allemaal een website hebben. Dat zijn concurrenten voor jou. Je moet ervoor zorgen dat je boven hen staat en dat je op de eerste pagina van Google staat. Dat zal zorgen voor een grotere stroom website bezoekers.

 

Maar dan ben je er nog niet. Jouw website kan veel bezoekers hebben en toch niet goed converteren. Dit is één van de meest voorkomende problemen bij startende en groeiende bedrijven.  

De oplossing is meer tijd besteden aan je website optimaliseren. Door aandacht te besteden aan enkele specifieke zaken die je verder in het artikel kan lezen kan je de conversie op je website verhogen. 

 

Houd in gedachten dat jouw website uniek is. En deze website heeft een bepaalde aanpak nodig. Er is niet één glasheldere oplossing die honderd procent werkt en meteen je conversies verdrievoudigt. Voor jouw bedrijf is het daarom belangrijk om te ontdekken welke onderdelen extra aandacht nodig hebben.

Met de volgende tips kom je al een heel eind verder. Als je dan nog niet helemaal tevreden bent over jouw conversies kunt je de hulp van een expert inschakelen.

Hoe verbeter je je website om meer kwalitatieve marketing conversies te behalen?

Het feit dat je verkeer naar je website leidt is een eerste stap, maar het verkrijgen van conversies is een ander verhaal. Om meer leads uit je traffic te halen, moet je je conversiepercentage verbeteren. Hier zijn enkele tips over hoe je het conversiepercentage van jouw website kan verbeteren. Allereerst moet je inzichten krijgen in je website. Eens je die verworven hebt, kan je beginnen met de optimalisatie van je website. 

Deel 1: verwerf inzicht in je website

Voordat je begint met het aanpassen van je website, moet je eerst een stap terugzetten. Het is belangrijk om te bepalen waar het probleem zich precies bevindt, daarom moet je kijken naar de gegevens van je website.

Je kan op verschillende manieren gegevens over jouw website verzamelen, namelijk via:

 • Feedback van mensen: vraag je vrienden, klanten en netwerk om een bezoek te brengen aan je website en vraag hen eerlijke feedback. Ontdek hun eerste indrukken over de afbeeldingen, teksten, gebruiksvriendelijkheid, producten en de hoeveelheid informatie op jouw website. Verzamel de antwoorden en zo zal je in staat zijn om een patroon te vinden en de problemen te identificeren.
 • Analytics: verzamel gegevens met een analytics tool zoals Google Analytics of Adobe Analytics. Het is een echte must-have voor elke bedrijf. Die tools bevatten informatie over hoe gebruikers interageren met jouw website:

  • Conversie van nieuwe of unieke bezoekers
  • Sources van inkomend verkeer
  • Bouncepercentage
  • Exit pages
  • Gemiddelde sessietijd

Deel 2: conversie optimalisatie begint met website optimalisatie

Na het verkrijgen van inzichten in je website, is het tijd om je website te optimaliseren. Hier geven we een checklist van mogelijke website optimalisaties.

 • Ken je bezoekers

Wie zijn ze? Wat doen ze op jouw website? Wat zijn hun beslissingscriteria? Verplaats jezelf in de positie van een potentiële klant wanneer je jouw pagina’s optimaliseert. Maak een persona en koppel daar gegevens aan die passen bij de doelgroep van jouw product of dienst. Dit maakt het eenvoudiger om jouw website, content en advertenties af te stemmen op het betreffende publiek.

 • Maak duidelijke doelgerichte pagina’s

Niemand bezoekt jouw website zonder reden. Mensen komen altijd naar jouw website met een specifiek doel. Dus moet je die doelen opsporen. Vervolgens ontwerp je jouw pagina’s op basis van die doelen. Je pagina moet een bepaalde focus hebben. Maak meteen duidelijk wat je doet en wat je voor de klant kan betekenen. 

 • Veel keuzes geven maakt het moeilijker om te kiezen

Het is een vreemd fenomeen: als mensen veel keuzes hebben, kunnen ze vaak geen keuze maken. Dat wil niet zeggen dat je maar 3 keuzes mag aanbieden. Maar het betekent bijvoorbeeld wel dat je niet te veel keuzes tegelijk op één pagina in het zicht moet zetten. Het is ook beter om 3 duidelijk verschillende diensten/producten aan te bieden dan 9 diensten/producten die op elkaar lijken.

 

 • Focus op je boodschap

Vooral op een product/dienst-pagina moet alle aandacht naar het product/de dienst gaan. De hele pagina moet gefocust zijn op jouw product/dienst, zonder enige afleiding. Geen navigatie, pop-ups of grote zoekfunctie, geen reclame voor andere producten. Focus op wat je aanbiedt. 

 

 • Leg je belangrijkste troeven meteen op tafel

Je aanbod moet al van aan het begin van de pagina duidelijk zijn. Hoeveel kost het? Waarom zou ik het kiezen? Wat zijn de voordelen en troeven? Zo weet elke bezoeker meteen waar het over gaat. Bij Side&Kick doen we dit in 2021 zoals op de onderstaande afbeelding:

Conversie optimalisatie homepage

 

 • Zorg voor een duidelijke call-to-action (CTA)

Heel veel pagina’s lopen dood zonder een enige duidelijke call-to-action. Een call-to-action betekent dat je duidelijk maakt aan de website bezoeker wat de volgende stap is. Bijvoorbeeld neem contact op, boek een demo, bezoek de showroom, download een e-book, lees de folder, … .

Het is belangrijk dat je 1 primaire call-to-action hebt. En niet meerdere knoppen die allemaal om aandacht schreeuwen. Tip: volgens Hubspot is het erg effectief om je call-to-action in het midden en onderaan je pagina te herhalen.

 

 • Lijsten en troeven zijn zeer effectief

Verstop je troeven niet in volledige zinnen. Een lijst maakt ze veel overzichtelijker.

 

 • Goede en mooie foto’s

Bij het optimaliseren van jouw pagina moet je niet alleen aan de tekst denken. Visuals spelen een belangrijke rol in de conversion friendliness van je pagina. Waarom? De afbeeldingen dragen bij aan jouw vindbaarheid en ze beïnvloeden jouw klanten onbewust. Mensen zijn vooral visueel ingesteld en zullen automatisch de grote afbeeldingen opzoeken.

Let er zeker op dat deze van hoge kwaliteit zijn. Foto’s en afbeeldingen in lage resolutie weerspiegelen een imago van lage kwaliteit op je bedrijf. En dat is natuurlijk niet wat je wil.

Tot slot: roep de hulp in van een expert

Hulp nodig bij het optimaliseren van jouw huidige pagina’s naar conversie- en gebruiksvriendelijke pagina’s? Neem contact met ons op via ons formulier voor een gratis en vrijblijvend gesprek!

 

Related Posts