thinking robot retargeting

Twee dingen om aan te denken vóór je begint aan retargeting

92% van de bezoekers op jouw website voelt zich er nog niet klaar voor om iets te kopen. Ze tonen eventueel wel interesse, maar ze zijn zeker nog niet bereid om geconverteerd te worden. Daarvoor hebben ze eerst nog meer interactie met je organisatie nodig. Hier komt retargeting om de hoek kijken. 


Retargeting is een strategie waarbij je gerichte advertenties toont aan mensen die eerder je website hebben bezocht, maar niet hebben geconverteerd. Het stelt je in staat om deze potentiële klanten opnieuw te benaderen en hen te overtuigen om alsnog tot actie over te gaan. In deze blogpost bespreken we de twee belangrijkste dingen om aan te denken voor je begint aan retargeting: de gewenste conversieratio en het ideale aantal touchpoints.

Het conversieratio dilemma

Voordat we dieper ingaan op retargeting, is het essentieel om te begrijpen wat conversie en conversieratio inhouden. Wat is nu een goede conversieratio? Deze vraag krijgen wij bij Side&Kick wekelijks. We begrijpen waarom onze klanten deze vraag stellen, echter zijn we altijd genoodzaakt om hun vraag te beantwoorden met een vraag… Wanneer is iets een conversie en wat is goed?

 

Een conversie is het gewenste gedrag dat je wilt dat een websitebezoeker uitvoert, zoals het plaatsen van een bestelling, het invullen van een contactformulier of het abonneren op een nieuwsbrief. Eerst is het dus belangrijk om te definiëren wanneer iets een conversie is en dat is uniek aan elk bedrijf.
De conversieratio is het percentage bezoekers dat deze gewenste actie daadwerkelijk uitvoert. De formule hiervoor is: Totaal aantal transacties/Totaal aantal sessies * 100.

 

Wat als een goede conversieratio wordt beschouwd, kan sterk variëren afhankelijk van de branche en het type website. Over het algemeen ligt de gemiddelde conversieratio anno 2023 rond de 2%. Het is verstandig om je eigen conversieratio te vergelijken met branchegemiddelden om te zien hoe goed je presteert. 

Graphic showing conversion rates

The perfect touch

Een touchpoint, zoals gedefinieerd door de Cambridge Dictionary, is een gelegenheid waarbij een bedrijf of organisatie in contact staat (= communicatie) met zijn klanten, of ze ontmoet, of een methode van communiceren.

 

Voor een succesvolle retargeting moet je weten dat de meeste mensen meerdere touchpoints nodig hebben voordat ze converteren. Dit betekent dat je niet slechts één advertentie kan laten zien, maar een reeks advertenties op verschillende kanalen en momenten moet inzetten. Volgens Rain Group hebben mensen gemiddeld 8 touchpoints nodig voordat ze een aankoopbeslissing nemen. Dit benadrukt de noodzaak van een goed doordachte retargetingstrategie.

Het bedenken van zo een retargetingstrategie is onmogelijk zonder het uitzetten van een customer journey. Door te analyseren welke stappen klanten nemen voordat ze converteren, kun je precies bepalen waar en wanneer je retargetingadvertenties moet inzetten. Het stelt je in staat om de juiste boodschappen op het juiste moment te leveren. Het maakt retargeting strategischer en doelgerichter, wat resulteert in betere marketingresultaten.

Ziezo, nu kan je beginnen om jouw retargeting strategie op te zetten en uit te voeren! Of toch niet? Goh, in dat geval heb je twee opties: Je kan deze blog lezen over de 3 stappen naar retargeting succes, óf je maakt ineens gebruik van een Sidekick die het hele process op zich neemt door ons te contacteren. Succes!