Vereenvoudig je lead nurture proces met Hubspot

Van een potentiële lead een trouwe klant maken, is een kunst. En die kunst heet lead nurturing. Door waardevolle content naar de juiste persoon op het juiste moment te sturen, kan je een lead begeleiden doorheen zijn customer journey. Dit proces hebben we al eerder toegelicht in onze blog over lead nurturing . In deze blog zullen we toelichten hoe je de marketing automation tools van Hubspot kan gebruiken om lead nurturing te automatiseren.

Bezint eer ge begint

Hieronder lichten we de belangrijkste Hubspot-tools toe die je lead nurturing proces kunnen automatiseren, versnellen en vereenvoudigen. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat, moet je eerst je lead nurture strategie vastleggen. 

  • Wat is je doel? 
  • Wie zijn je buyer persona’s en target audience? 
  • Welke weg leggen zij af van kennismaking met je merk tot aankoop? 

Pas zodra je dit in kaart hebt, kan je aan de slag gaan in Hubspot.

Workflows

Met workflows kan je in Hubspot bedrijfsprocessen, zoals je lead nurturing proces, automatiseren. Om dit in te stellen, moet je de volgende zaken invullen 

  • Je doel: bepaal op voorhand welke actie een persoon moet uitvoeren voordat hij klaar is om over te dragen aan het salesteam. Dat kan bijvoorbeeld het invullen van een formulier, inboeken van een meeting of downloaden van een productfiche zijn. Als je dat doel instelt in je workflow, zal dat contact automatisch uit de workflow verdwijnen zodra het doel behaald wordt.
  • Enrollment trigger: hiermee bepaal je wanneer iemand in de workflow opgenomen moet worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn nadat een contact je website een bepaald aantal keer heeft bezocht, een whitepaper heeft gedownload of tot een bepaalde lijst hoort.
  • Delays: in je workflow zal je waarschijnlijk een aantal e-mails versturen maar het is uiteraard niet de bedoeling om al die e-mails tegelijkertijd te versturen. Voorzie dus voldoende (maar niet te veel) tijd tussen de verschillende communicaties naar je contact.
  • Acties: meestal ga je hier kiezen om e-mails te versturen. Dit is een gemakkelijke manier om gepersonaliseerde content automatisch aan je contactpersonen te bezorgen. Maar daarnaast zijn er ook een aantal andere mogelijkheden, zoals het contact een WhatsApp bericht sturen of toevoegen aan een advertentiepubliek.
  • Unenrollment en suppression: hier kan je instellen wanneer iemand niet (meer) deel mag uitmaken van de workflow. Als een contact bijvoorbeeld klant is geworden, hoeft hij of zij niet verder genurtured te worden.

Een nurture workflow kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien.

Voorbeeld van een workflow in Hubspot

Wanneer je deze workflow aanzet, kan je in de performance van de workflow zien hoeveel contacten er in je workflow zitten, wat de conversieratio is en hoe je e-mails presteren.

Voorbeeld van een workflow performance in Hubspot

Lead scoring

Je kan in Hubspot een score geven aan je leads (wil je hier graag meer over weten, lees dan zeker ook deze blog. Met lead scoring kan je een duidelijk onderscheid maken tussen de verschillende fases van de customer journey waarin een contact zich kan bevinden en kan je nurture flows opmaken die specifiek gericht zijn op leads met een bepaalde score. Lead scoring stel je in met een contact property waar je vervolgens criteria voor gaat bepalen.

Voorbeeld lead scoring in Hubspot

E-mails

Dat je met Hubspot gepersonaliseerde e-mails kan versturen, is waarschijnlijk geen verrassing. Maar dit gaat verder dan contacten persoonlijk aanspreken. Je kan ook dynamische content toevoegen aan je e-mails afhankelijk van de lifecycle stage van je contact.

Voorbeeld van smart rule toevoegingen in e-mails in Hubspot

Campagne

Om alle assets in Hubspot centraal te kunnen verzamelen, kan je een campagne aanmaken. Hierin kan je e-mails, landingspagina’s, lijsten, workflows, documenten, blogs en meer toevoegen. Met een campagne kan je in één overzicht zien hoe de verschillende assets presteren en kan je makkelijk het materiaal terugvinden dat je voor het lead nurturing proces hebt opgemaakt.

Voorbeeld campagne overzicht in Hubspot

Voorbeeld campagne performance in Hubspot

Graag een helpende hand om je lead nurturing proces in Hubspot op te zetten? Als Hubspot partner heeft Side&Kick de kennis en expertise om je te helpen met het vaststellen van doelstellingen en inrichten van processen in Hubspot. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Related Posts