Waarom content marketing meer is dan gewoon content publiceren

Content marketing voor B2B is een van de meest bekende technieken voor lead generatie die B2B-bedrijven kunnen gebruiken bij hun inbound en outbound marketinginspanningen. Maar veel bedrijven realiseren zich niet dat content marketing meer is dan alleen het publiceren van content op verschillende kanalen. In het onderstaande artikel geven we je 3 richtlijnen om te kijken of je inspanningen om content te publiceren écht content marketing is die jouw leadgeneratie helpt in plaats van gewoon ‘het publiceren van content’.

Het verschil tussen content en content marketing

Content op zich kan het best omschreven worden als elk woord, beeld of pixel waarmee een ander persoon interactie kan hebben. Met andere woorden: zeer breed. Content marketing op zijn beurt heeft veel meer precieze definities. Een van de grootste autoriteiten op het gebied van content marketing, CMI, definieert het als volgt:

Contentmarketing is een strategische marketingbenadering die gericht is op het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden – en uiteindelijk, om winstgevende klantactie te stimuleren.

 Een andere leider op het gebied van inbound marketing, Hubspot, definieert het als volgt:

Content marketing is het proces van plannen, creëren, distribueren, delen en publiceren van content om uw doelgroep te bereiken. Het kan factoren zoals merkbekendheid, verkoop, bereik, interacties en loyaliteit stimuleren.

 En er zijn nog veel meer definities, afhankelijk van wie je het vraagt. In het algemeen zijn de bovenstaande de meest gebruikte. Als we content marketing als een machine zouden zien, kan content fungeren als de brandstof. Het moet worden gecreëerd en in de machine worden gegoten om te werken en is een vitaal onderdeel van content marketing.

Het proces van content marketing

Strategisch gecreëerd en verspreid

Wat is het nut van het creëren van content als niemand het gaat lezen, zien of horen? Als je beide definities analyseert, kun je er een aantal gemeenschappelijke eigenschappen uit afleiden. Ten eerste is content marketing een proces gericht op het creëren en distribueren van content.

Voor het verspreiden kan je verschillende kanalen gebruiken: sociale media, website, folders, evenementen, media, … . Verschillende formaten kunnen hiervoor gebruikt worden, afhankelijk van de boodschap die je wilt brengen en de andere persoon die je wilt engageren. Bijvoorbeeld social media kan het beste zijn voor reeds bestaande business terwijl een webinar of (digitaal) event gebruikt kan worden om nieuwe leads en prospects aan te trekken voor je bedrijf.

Voor een goede contentstrategie is het dus essentieel dat je begint met jouw kanaal en de boodschap die je wilt overbrengen als vertrekpunt. Richt je je op nieuwe leads om ze meer bewust te maken van je B2B-merk of wil je bestaande klanten binden en behouden?

Content marketing gebruikt een duidelijk omschreven doelgroep

Misschien wel de grootste fout die je kunt maken is content publiceren zonder te weten voor wie je de content maakt. Content marketing is meer dan alleen maar consequent content publiceren en hopen dat het nieuwe leads aantrekt.

Een van de andere gemeenschappelijke eigenschappen van beide definities is het feit dat ze het allebei hebben over ‘een doelgroep’. Dit is de persoon of groep voor wie je de content creëert. Dit kan een klant zijn, een prospect of een ander type publiek dat je wilt bereiken.

In het algemeen moeten B2B-bedrijven ervan uitgaan dat klanten niets geven om jou, je product of je diensten. Ze geven alleen om zichzelf en hoe jouw bedrijf hen kan helpen in hun werk/leven. Daarom moet je een stap terug doen en beginnen met het creëren van het beeld van hoe je typische doelgroep eruit ziet. Dit wordt een buyer persona genoemd. Hoe begint je ideale doelgroep aan het koopproces? Is hij/zij de beslisser in het bedrijf of misschien de eindgebruiker? Wat zijn hun problemen? Wat streven ze na? Buyer persona’s in B2B marketing zijn een onmisbaar stuk van jouw marketing puzzel! 

Het bepalen van je buyer persona

Te vaak gebruiken B2B bedrijven hun social media kanalen als een manier om alleen maar informatie over hun bedrijf te pushen. Nieuwe werknemers, promoties, feiten over het bedrijf, en andere verkoopberichten. Hoewel er niets mis is met dit soort content zou het moeten worden afgewisseld met meer informatieve content waar het bedrijf niet direct iets aan heeft. Zoals een research paper, checklist voor de koper, … . Deze inhoud richt zich meer op informatieve doelen.

Begin content te creëren en te verspreiden met de eindgebruiker in gedachten en je content zal veel meer impact hebben op je merkbekendheid en lead generation inspanningen.

Content marketing moet iets doen voor het bedrijf

Wat contentmarketing anders maakt dan gewone content is dat contentmarketing iets moet doen voor het bedrijf. Dit is de derde gemeenschappelijke eigenschap van beide definities. Het moet de klant aanzetten tot een uiteindelijk winstgevende actie. Of meer in detail, goede content marketing moet factoren zoals merkbekendheid, verkoop, bereik, interacties en loyaliteit stimuleren.

Want wat is het nut van goede content creatie en distributie voor een goed gedefinieerd doelpubliek, als je er niets uithaalt voor je bedrijf? Content marketing is uiteindelijk een manier om jouw bedrijfsdoelstellingen te bereiken. De inhoud die je bedrijf creëert moet direct werken om klanten op een of andere manier aan te trekken, te binden of te behouden.

Neem dus een stapje terug en kijk naar de strategische doelen van je bedrijf. Is je doel het marktaandeel vergroten? Of is het je doelstelling het uitbreiden van bestaande business? Afhankelijk van het doel dat je stelt kun je de geschikte actie ondernemen. Het spreekt voor zich dat de acties die je wilt dat jouw doelgroep onderneemt, moeten worden afgestemd op het werk van het sales team. Praat met je salesteam en kijk wat zij van een lead willen en hoe zij omgaan met prospects en klanten in verschillende stadia van het kooptraject. Contentmarketing is en blijft een essentiële pijler voor leadgeneratie (sales en marketing).

Bijvoorbeeld: Een van de meest gebruikte technieken is het toevoegen van een call-to-action in je content. Dit is een knop, video, formulier, … die gebruikt kan worden om je doelgroep meer naar beneden in de trechter van je content marketing proces te leiden. Het geeft hen een manier om meer te ontdekken over een specifiek onderwerp of stimuleert hen om het bedrijf te contacteren voor meer informatie.

Call to action

Definieer duidelijk wat je wilt dat je doelgroep (buyer persona) doet en zet ze op het juiste pad met je content.

Waar te beginnen?

Door simpelweg de definitie van ‘content marketing’ te analyseren, stelden we drie basisrichtlijnen vast om in gedachten te houden bij het creëren van content. Content marketing is niet zomaar content naar buiten brengen, maar vereist een meer doordachte strategie.

Wil je van tijd tot tijd meer informatie ontvangen over B2B digitale marketing ? Aarzel dan niet om je hieronder in te schrijven voor onze nieuwsbrief (zie je wat we hier gedaan hebben? ? ).


Related Posts