Waarom keyword research essentieel is voor jouw marketing strategie

Waarom keyword research essentieel is voor jouw marketing strategie

Keyword research (zoekwoorden onderzoek) is een belangrijke eerste stap in het opbouwen van een goede campagne en algemene marketing strategie. Uitvoerig begrijpen welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt om tot bepaalde resultaten te komen is essentieel.

Keyword research wordt vaak in één adem genoemd met SEO maar gaat vaak veel breder dan dat. Het geeft een stukje inzicht in hoe jouw buyer persona denkt en op welke manier je hem kan bereiken in de customer journey.

Wat is keyword research?

Wanneer een gebruiker via een zoekmachine op zoek gaat naar bepaalde informatie dan moet hij hiervoor woorden gebruiken. Deze woorden geven de zoekmachine een indicatie welke pagina’s als zoekresultaat getoond moeten worden.

Keyword research, ofwel zoekwoordenonderzoek, is het proces van constant onderzoeken welke woorden er worden gebruikt door de doelgroep en welke woorden het meest geschikt zijn voor jouw marketing strategie om te gebruiken. Het doel is enerzijds om meer inzicht te krijgen in hoe de doelgroep zoekt, maar anderzijds ook om keywords te vinden waar jij je website pagina’s voor kunt optimaliseren. Zo kan je de gebruikers die jouw zoekwoorden gebruiken naar jouw website pagina leiden. 

Zoekwoordenonderzoek wordt het meeste gebruikt als basis van een goede SEO strategie maar gaat vaak veel breder dan dat.

Wat is een keyword?

Waarom is keyword research belangrijk?

Een goede marketing campagne start bij het begrijpen van jouw doelgroep. Waar ligt je target persona van wakker? Op welke manier komt hij aan zijn informatie? Hoe verloopt zijn beslissingsproces? Allemaal vragen die van belang zijn als fundament voor een goede marketing strategie en lead generation.

Keyword research is daarbij één stukje van deze puzzel. Door te analyseren welke zoekwoorden worden gebruikt om tot informatie rond jouw bedrijf/product/markt te komen, krijg je inzicht in het zoekgedrag van de doelgroep. Eens dit inzichtelijk is gemaakt, kan dit de basis vormen voor een goede strategie.

Zo maken veel bedrijven de fout om enkel te communiceren over topics die zij belangrijk vinden. Onderwerpen die spelen bij hun directe collega’s maar die misschien helemaal niet relevant zijn voor andere bedrijven of andere personen. Met als gevolg dat er content wordt gemaakt waar uiteindelijk niet voldoende op gezocht wordt. En dus verloren tijd op vlak van SEO.

Beter is om om keyword research als basis te gebruiken en content te maken waar de doelgroep zeker op zoekt. Niet meer hopen dat iemand jouw onderwerpen ook interessant vindt maar vertrekken vanuit data. Om echte impact te maken in de zoekresultaten en zo relevant zoekverkeer naar jouw website aan te trekken.

Content marketing & seo

Hoe kies je goede zoekwoorden?

In het proces van keyword research is het belangrijk om te weten waar je op moet letten om goede zoekwoorden samen te stellen voor jouw content- en marketingstrategie. Er zijn veel verschillende factoren van belang maar hier volgen de belangrijkste:

  • Intentie

Zoekmachines zoals Google rangschikken zoekresultaten vooral op de mate waarin een webpagina de gebruiker vooruit helpt. Vaak heeft een gebruiker een probleem waar hij een antwoord op wil. En de pagina die volgens de zoekmachine het beste dit probleem kan oplossen zal bovenaan komen te staan.

Belangrijk is om te kijken  naar wat de gebruiker wil bereiken. Bv. “Hoe implementeer ik een nieuw IT systeem” heeft een andere intentie dan “Soorten IT systemen”. Beide bevatten het zoekwoord IT systeem  maar de gebruiker heeft duidelijk een andere intentie.

  • Lengte

De lengte van zoekwoorden bepaalt vooral hoe breed je wil inzetten op een onderwerp. Hoe langer een keyword is, hoe specifieker. Kies je bijvoorbeeld voor “schoenen” dan is dit een kort zoekwoord maar kan het heel veel betekenissen hebben. Kies je daarentegen voor “schoenen voor trails langer dan 100km” dan is dit  veel specifieker. Het komt er op neer een balans te vinden tussen zéér specifieke zoekwoorden en zoekwoorden die te breed zijn. Want dat heeft gevolgen voor de volgende factor: keyword difficulty.

  • Keyword difficulty

Het begrip keyword difficulty geeft aan hoe moeilijk het is om met jouw website pagina bovenaan in de zoekresultaten terecht te komen. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad hoe lastiger om jouw website bovenaan te krijgen. Deze moeilijkheidsgraad wordt vooral bepaald door andere factoren zoals lengte van het zoekwoord (en dus hoe breed of specifiek) en door de concurrentie.

Hoe meer bedrijven strijden om voor een bepaald keyword hoog te scoren, hoe moeilijker het voor jou wordt om makkelijk te winnen. 

  • Zoekvolume

Een andere belangrijke factor die hiermee samenhangt is zoekvolume. Dit geeft weer hoeveel keer (meestal per maand) er een bepaald zoekwoord wordt gebruikt. In een ideale wereld scoor je vooral goed op zoekwoorden die veel worden gezocht zodat je veel verkeer naar je website kan halen. Maar zoals je al kan raden, betekent veel verkeer ook vaak veel concurrentie. Iedereen droomt er natuurlijk van om op keywords met hoog volume te scoren en zo duizenden bezoekers per dag te krijgen.

Dus is het vaak een balans vinden tussen zoekwoorden die genoeg volume hebben maar die niet te veel concurrentie hebben. Hierbij helpt het om vaak wat meer specifieke zoekwoorden te gebruiken. Dus eerder in te zetten op veel verschillende keywords met lager volume vs. enkele zoekwoorden met een hoog volume.

  • Relevantie

Uiteindelijk draait het erom dat je met de uitkomst van jouw keyword research het gewenste doelpubliek kan bereiken. Dit doe je vooral door zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor jouw bedrijf. Ben je een IT provider dan heb je bv. niets aan het keyword “schoenen voor marathons” terwijl dit misschien wel het ideale keyword is qua concurrentie en volume.

Blijf dus steeds kritisch kijken naar je gekozen zoekwoorden en zorg er voor dat ze passen in jouw grotere marketing strategie.

Hoe doe je keyword research?

Om te ontdekken waar je doelgroep naar zoekt bestaan er tools en technieken die inzicht geven in zoekwoord gebruik. Het gaat vooral om programma’s die bovenstaande factoren aan jou tonen en zo de juiste data geven om beslissingen te maken. Enkele voorbeelden van (betalende) tools:

  • Ahrefs
  • SEMrush
  • Ubersuggest
  • Google Keyword Planner
  • SECockpit
  • Keywords Everywhere
  • Moz
  • KeywordTool.io
  • KWFinder

Hierin laat je jezelf best ondersteunen door een marketing expert om alles goed te kunnen blijven overzien. Deze tools geven vaak zeer veel informatie waardoor er intensief mee moet gewerkt worden.

Heb je echter minder budget en is een betalende tool (nog) niets voor jou? Dan kan je altijd teruggrijpen naar handige hulpmiddeltjes van de grootste zoekmachine Google. Zo heb je tools als Google Keywordplanner, Google Trends en Google searches zelf.

Aan de slag

Keyword research is dus duidelijk van belang voor jouw marketing strategie. Het helpt jou om een duidelijke boodschap naar het correcte doelpubliek te sturen. Waardoor je meer leads zal aantrekken en de groei van je bedrijf zal stimuleren.

Voor een goede zoekwoorden analyse komt er heel wat bij kijken en vaak is het ook aangewezen om hier iemand voor in te schakelen. Wil je hier graag eens over sparren met een van onze sidekicks? Klik dan hier en dan starten we samen jouw keyword research!

Related Posts