Marketing automation voordelen

Wat is marketing automation en wat zijn de voordelen?

Marketing automation is een hot topic in de wereld van digitale marketing, maar wat betekent het? En wat zijn de voordelen voor uw bedrijf? In dit artikel leggen we uit wat de voordelen van marketing automation zijn en hoe dit proces de conversie van leads kan vergemakkelijken.

Wat is marketing automation?

Marketing automation is de combinatie van gespecialiseerde tools en technologieën in combinatie met een strategie om marketingactiviteiten te automatiseren. Denk aan repetitieve taken zoals e-mailmarketing, pushmeldingen, social media posts of leadsegmentatie/-kwalificatie.

Het is niet alleen (tijd)efficiënter, maar je kunt de lead/prospect ook een zeer persoonlijke ervaring bezorgen. Marketing automation helpt bij het versturen van relevante berichten via het juiste kanaal op het juiste moment. Afhankelijk van waar leads zich in de customer journey bevinden, zullen die aangepaste berichten helpen om prospects om te zetten in klanten.

6 voordelen van marketing automation

  1. Vergroot de relevantie van uw bedrijfspropositie voor uw doelgroep

Volgens verschillende onderzoeken verwachten individuele kopers in een B2B-omgeving meer gepersonaliseerde berichten. Persoonlijke content helpt hen om vragen en kopersbarrières voor hun specifieke situatie op een bepaald moment op te lossen. Het voordeel van marketing automation is dat je automatisch relevante en waardevolle content kunt delen met je leads.

Wanneer een koper zich bijvoorbeeld in de overwegingsfase (“consideration”) bevindt, kan je een whitepaper aanbieden over een specifiek probleem dat jouw product oplost. Door gebruik te maken van marketing automation tools kun je bijhouden wanneer deze whitepaper is gedownload. Daarna kun je ze in de loop van de tijd andere relevante inhoud sturen die specifiek is voor hun fase in het koperstraject zoals gedefinieerd in je contentmarketingstrategie of het specifieke probleem waarover ze de whitepaper hebben gedownload.

Dit kan allemaal met behulp van workflows en als/dan-structuren. bijv. ALS de laatste e-mail is geopend, DAN stuur bericht X. ALS dat niet het geval is, stuur dan bericht Y. Je kunt de juiste inhoud op het juiste moment aanbieden en de koper een eersteklas ervaring geven die natuurlijk op je bedrijf zal afstralen! Wij zijn hierover natuurlijk heel enthousiast!

  1. Afstemming van de verkoop- en marketingafdelingen

Veel organisaties kampen met het probleem dat marketing en sales te los van elkaar in silo’s werken. Met als resultaat dat leads verschillende informatie krijgen op verschillende tijdstippen, meerdere contactmomenten of een tegenstrijdige zakelijke propositie.

Marketing automation brengt hier verandering in. Het helpt om een ​​gezamenlijk overzicht te creëren waar marketing & sales hun acties op kunnen afstemmen. Door samen marketing- en verkoopdoelen te stellen, ontstaat een efficiëntere workflow die de lead de beste koopervaring biedt. Bijkomend voordeel is dat dit gezamenlijke overzicht door beide afdelingen geanalyseerd kan worden en dat ze kunnen afspreken wanneer de lead geautomatiseerd wordt overgedragen van marketing naar sales ( op basis van lead scoring).

  1. Vereenvoudig herhalende marketingtaken

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de B2B-industrie is de automatisering van vervolgtaken die voorheen werden uitgevoerd door marketeers of het verkoopteam. Bijvoorbeeld: het versturen van een welkomstmail of het toevoegen van een lead aan het CRM. Vooral dit laatste kan een echt probleem zijn en snel worden vergeten door het marketing- of verkoopteam. Automation tools zorgen ervoor dat er geen prospects door de mazen van het net glippen.

Wanneer een lead door de marketingfunnel gaat, heeft hij een follow-up of specifieke informatie nodig. Onthouden wanneer je op een bepaald moment contact moet opnemen met een lead is verleden tijd dankzij een efficiënt opvolgingsproces met leadscores en  automation workflows. Bij het gebruik van marketing automation heb je de mogelijkheid om specifieke triggers in de kopersreis te bepalen (bijvoorbeeld de lead bezoekt je website meer dan 4 keer in 30 dagen). Op basis van deze triggers krijg je een idee van de kwaliteit van de lead en wanneer het tijd is om een ​​bericht uit te sturen voor de perfecte follow-up.

  1. Verzamel kwalitatieve gegevens

Dankzij de gegevens die worden verzameld door marketing automation tools, kunt u de juiste inhoud op het juiste moment aan de prospect of klant ter beschikking stellen. De verzamelde gegevens worden, na toestemming van de lead, opgeslagen in een database voor verder gebruik. Deze gegevens omvatten impliciete gegevens en expliciete gegevens. Impliciete gegevens worden verzameld tijdens een bezoek aan de website en leggen alle acties van de lead vast. bijv. bezochte pagina’s, scrollgedrag, verkeersbron, … . Expliciete gegevens daarentegen zijn gegevens waarbij een contactpersoon de informatie zelf heeft verstrekt. Dit kan een functie zijn, naam, bedrijfsnaam, … .

Dankzij deze data is het mogelijk om zeer relevante content aan te bieden en sterke buyer persona’s te creëren. Dit helpt je weer om meer hoogwaardige leads te genereren.

  1. Genereer meer leads

Na het lezen van alle voorgaande voordelen is het geen geheim meer. Door kwalitatieve content op het juiste moment aan te bieden, krijg je meer bezoekers en interessante leads. Marketing automation zorgt ervoor dat leads relevante content te zien krijgen die aansluit bij wat ze op dat moment nodig hebben. Door het automatiseren, personaliseren en aanbieden van ‘premium content’ (bv. white paper, templates, eBooks), kunt u uw doelgroep triggeren om een ​​stukje van hun data aan te bieden. Waardoor je beter inzicht krijgt in wat zij nodig hebben en hoe je deze specifieke lead kunt opvolgen.

Hoe dan ook, het inrichten van marketing automation binnen jouw organisatie moet worden ondersteund door een goed gedefinieerde marketingstrategie. Marketing automation kan je helpen om het proces efficiënter te maken, maar het is slechts een hulpmiddel om je doel te bereiken. De meerwaarde die je geeft en het verschil dat je maakt voor de koper zijn nog steeds de sleutelwoorden in je marketinginspanningen. Zeker in B2B-marketing.

  1. Verbeter je ROI

Marketing automation kan zeker het aantal kwalitatieve leads verhogen dat aan het einde van de funnel wordt overgedragen aan sales. Door alle bovenstaande voordelen te combineren moet er minder tijd geinvesteerd worden in het opvolgen van leads en zullen er meer leads (automatisch) worden omgezet naar klanten. Het is een investering om het initiële proces op te zetten, maar als het eenmaal loopt, zult u vrijwel zeker zien hoeveel tijd en geld u bespaart door het marketingproces slim te automatiseren.

Meer informatie ontvangen over B2B marketing automation of in gesprek gaan over wat de business case voor jouw bedrijf kan zijn? Aarzel dan niet om via onderstaand formulier contact met ons op te nemen voor een gratis adviesgesprek!

 

Related Posts