Buyer persona voor B2B bedrijven, een onmisbaar stuk van jouw marketingpuzzel!
De term ‘buyer persona’ is waarschijnlijk niet nieuw voor je, en dat is niet zonder reden… Een sterke bedrijfsstrategie omvat meerdere buyer persona’s, cruciaal voor zowel je bedrijfs- als marketingstrategie. Alleen, hoe stel je deze op? Deze blog verkent een essentieel onderdeel van je marketingpuzzel.

Wat is een buyer persona?
Een buyer persona is kort gezegd een semi-fictionele beschrijving van jouw ideale klant. Hoewel velen hierbij direct denken aan basiskenmerken zoals geslacht, leeftijd en functie, vormen deze eigenschappen slechts een beginpunt. Het vaststellen van een buyer persona gaat veel dieper dan het invullen van oppervlakkige basiseigenschappen.
Om je ideale klant te ontdekken, stel je jezelf namelijk best vragen rond wie ze ze zijn, wat ze doen, waar ze zich mee bezighouden, waar ze wakker van liggen, wat ze willen bereiken en wat hun uitdagingen zijn. Het gaat dus verder dan de initiële demografische gegevens die je wellicht in gedachten had.
Het op een dieper niveau begrijpen van je ideale klant is in dit geval cruciaal, omdat iedereen een doelgroep tot op een bepaald niveau kan beschrijven. Je stijgt dus pas boven je concurrentie uit wanneer je dieper gaat graven en hun verlangens, motivaties, angsten en struikelblokken in kaart kunt brengen.
De voordelen voor je bedrijfs- en marketingstrategie
In de basis zorgt een goed uitgewerkte buyer persona ervoor dat jij je klant snapt, dat je weet wat hij/zij precies nodig heeft en dat je hen daar ook bij kan helpen. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat je op lange termijn een binding hebt met je klant en makkelijk met hen in conversatie kan gaan.
Concreet zorgt het bepalen van je buyer persona’s ervoor dat je kan beginnen met het creëren van je content- en SEO-strategie. Elk stukje content dat buitengaat, is geschreven met het oog op de buyer persona.
Door een goede SEO-strategie verwerf je inzicht over de zoekwoorden die jouw buyer persona gebruikt in verschillende zoekmachines. Deze zoekwoorden of keywords integreren je in je content. Dankzij het toepassen van deze strategieën zal je zien dat je vindbaarheid op Google zal stijgen. Aangezien jouw content als relevant wordt bestempeld voor je doelpubliek zal je website hoger in de zoekresultaten ranken. Resultaat? Meer websitebezoekers op lange termijn.
Zal mijn verkoop dan stijgen zodra ik mijn buyer persona heb bepaald?
Dit kan, maar dit mag niet je prioriteit zijn. Het helpt voornamelijk je potentiële doelgroep te ‘nurturen’ of te cultiveren totdat hij/zij klaar is om tot een aankoop over te gaan.
Door relevante en authentieke content te blijven publiceren biedt je meerwaarde aan je prospect of klant. Dit kan via slimme marketing automation maar ook door frequent zichtbaar te zijn. Dankzij jouw content zal je potentiële klant in een andere fase van het demand generation model geraken. Zodra ze op het hoogste niveau zitten en ze klaar zijn om hun beslissing te maken en te kopen, zal jouw bedrijf ‘top of mind’ zijn.
Hoe maak je een buyer persona?
Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Volg het onderstaande stappenplan en creëer je eerste buyer persona! Let op: neem er je tijd voor en brainstorm erover met je team. Dit is geen opdracht die je op één of twee uur kan vervolledigen.
Het is belangrijk dat je start met het verzamelen van data. Zonder data kan je geen representatieve buyer persona opstellen voor je bedrijf. Bekijk de klanten die nu al deel zijn van jouw organisatie, gebruik surveys, diepte-interviews, marktonderzoek,… en verzamel zoveel mogelijk gegevens.
Enkele voorbeeldvragen:
- Waarom heb je voor onze organisatie gekozen?
- Wat was doorslaggevend in je keuze?
- Welke twijfels had je bij onze organisatie?
Hoe ben je bij ons terecht gekomen? - Onderzoek het online gedrag. Bekijk je Google Analytics: wat zijn de demografische gegevens van je websitebezoekers? Waar haken ze af?
Graag wat verdere uitleg over hoe je aan de slag moet gaan? Neem contact op met je Sidekick. Meer weten over de manier waarop we werken? In dit artikel bespreken we hoe Marketing as a Service werkt en wat voor voordelen dit heeft voor jouw organisatie.