Ontwikkel een sterke huisstijl met deze 3 tips

Een sterke huisstijl is niet universeel. Als je alleen al kijkt naar de 50 bekendste merken ter wereld, zie je dat er vele manieren zijn om een merk in visuele vorm te gieten. Dit mag ook niet verbazen, aangezien er in RGB 16.777.216 unieke kleuren gemaakt kunnen worden, er meer dan een miljard lettertypes bestaan en er precies altijd wel een nieuwe design trend is.

Hoe kan het dat een huisstijl betrouwbaar is in zoveel verschillende vormen? En wat moet je als bedrijf doen om je eigen identiteit vorm te geven? Je ontdekt het in dit artikel.

Tip 1: de balans tussen positionering en je doelgroep

Branding is meer dan kleuren kiezen en een logo maken. Een oog voor design kan je prachtige afbeeldingen en documenten opleveren, maar kun je dit dan ook echt branding noemen? Er is toch nog wat meer nodig dan dat.

Doelgroep

Ten eerste moet je design inderdaad mooi zijn, maar mooi is zeer subjectief. Daarom is het belangrijk om te weten voor wie je je designs maakt. Kennis hebben van je doelgroep is een must als je een huisstijl wilt creëren. Bestaat je doelgroep uit 40-ers met een hoge functie die het enorm druk hebben? Dan kunnen rustige kleuren net de aandacht trekken. Ben je een bedrijf dat zich richt op tech start-ups? Dan zal je meer bruisende kleuren inzetten. Hetzelfde geldt voor lettertypes en vormen. 

Positionering

Nu, je doelgroep is eigenlijk maar de helft van het plaatje, want je eigen insteek mag je ook niet uit het oog verliezen. Je naam, waarden en positionering in de markt maken van jouw bedrijf een unieke speler. Je kan bijvoorbeeld niet “Vortex Solutions” noemen en pastelkleuren en organische vormen gebruiken, ook al past dit misschien wel bij je doelgroep.

Wat wel de juiste kleuren, vormen en lettertypes voor je merk zijn, dat kan je afleiden uit de associaties die je op wilt roepen. Dit kan letterlijk zijn (zoals Roland Garros de kleuren van hun tenniscourt en omgeving gebruiken) of net heel figuurlijk (zoals Apple minimalistische vormen en strakke lettertypes gebruikt om een gevoel van moderniteit en innovatie op te roepen). We zouden Apple als een heel ander merk beschouwen als het had gekozen voor een felgroen logo of krullend lettertype. Of als Roland Garros had gekozen voor de typische kleuren van Parijs. 

Onthoud: branding draait uiteindelijk om het vertellen van een verhaal, met als doel relaties met je publiek op te bouwen. Een verhaal vertellen aan de foute doelgroep is ineffectief, maar een verhaal vertellen dat niet bij jou past, is nog schadelijker voor je bedrijf. Neem dus de tijd om je merkidentiteit te definiëren op basis van wat jij wilt communiceren en wat je doelgroep wilt horen.

Tip 2: consistente merkervaring op alle touchpoints

Als je een merkstijl creëert, hou er dan rekening mee dat je doelgroep meerdere touchpoints zal hebben voor ze in contact met je komen, zeker in een B2B-omgeving. Wat betekent dit concreet? Dat alles wat je doelgroep kan tegenkomen, moet zorgen voor een consistente ervaring. Daarom hou je best rekening met deze best practices:

Meerdere varianten vormen één geheel

Zorg ervoor dat je meerdere kleuren, lettertypes en logo-varianten hebt, zodat je merk consistent kan zijn in verschillende media. Denk voor je logo bijvoorbeeld aan een lichte en donkere variant voor je website, een CYMK-proof variant voor print, een horizontale en verticale variant voor verschillende soorten sociale media posts, enzoverder.

Test je merkstijl op verschillende touchpoints

Voordat je je merkstijl definitief maakt, kan je best even testen hoe je merk eruit ziet op verschillende touchpoints waarmee je doelgroep in aanraking zal komen. Zo kun je eventuele inconsistenties of problemen identificeren en corrigeren voordat je ze in de praktijk tegenkomt. Er bestaan online tools om dit uit te testen. Aan onze klanten raden we bijvoorbeeld vaak Realtime Colors voor websites en Social Share Preview voor social media aan. Let voornamelijk op je kleuren: hoe ze eruitzien in verschillende kleurprofielen, op grote en kleine vlakken, in combinatie met elkaar en het logo enzoverder.

Duidelijke richtlijnen en documentatie

Wanneer je meerdere varianten hebt uitgewerkt, maak je best een merkstijlgids waarin alle elementen van je merkstijl worden gedocumenteerd. Dit omvat onder andere kleurenpaletten, lettertypen, logo-varianten en toepassingsrichtlijnen. Een merkstijlgids zorgt ervoor dat alle betrokkenen, zowel intern als extern, je huisstijl consistent kunnen gebruiken, ongeacht de touchpoint.

Tip 3: soms is het tijd voor wat nieuws

Je hebt eindelijk je huisstijl af, en nu? Nu is het klaar om je merk voor eeuwig en altijd te vertegenwoordigen. Of toch niet? Ja, de tips hierboven kloppen volledig: je moet het juiste verhaal vertellen en dit overal op een gelijkaardige manier tonen. Maar, wees je ervan bewust dat een merkstijlgids ook maar is wat de naam zelf zegt: een gids.

Uiteindelijk weten jij en je collega’s het beste waar je merk voor staat en waar jullie naartoe willen groeien. Het mooie aan een huisstijl is dat deze mee kan groeien met je bedrijf. Moet je het daarom elk jaar vervangen? Absoluut niet. Maar durf wel eens een andere manier van aanpakken te zoeken. Dit geldt zeker voor de opmaak van posts en documenten. Hiervoor hoef je zelfs je huisstijl niet te veranderen, het kan bijvoorbeeld ook al door het in een andere vorm te gieten.

Grote veranderingen zijn soms ook nodig. Als je branding niet meer het verhaal vertelt van het bedrijf zoals het nu is, dan is het tijd om te rebranden of refreshen (welke van de twee het beste past vind je in deze blog terug). Je kan hiervoor een grote campagne lanceren met onthullingen en livestreams of net ervoor kiezen om gewoon alles direct aan te passen. Doe wat het beste voelt voor het bedrijf, de mensen die er werken en jouw doelgroep.

Graag wat hulp gehad met je huisstijl?

Geen nood, bij Side&Kick hebben we ervaring met branding. Van strategie tot huisstijlgids, ons team helpt je graag met je merk visueel te versterken. Met een esthetisch oog, een tong gemaakt voor storytelling en een resultaatgericht brein zetten we samen een sterke huisstijl neer die je doelgroep zal aanspreken. Neem contact op en let’s boost your branding!