Wie zoekt, die vindt: tools voor zoekwoorden onderzoek
“The best place to hide a dead body is the second page of Google”.
Het is een running joke onder digital marketeers én een waarheid als een koe. Wie iets opzoekt op internet kijkt namelijk niet verder dan zijn neus lang is. 9 op 10 scrollt niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten en 1 op 4 klikt zelfs op de eerste link die verschijnt. Wil je gevonden worden op Google, dan is een goede ranking in de zoekresultaten cruciaal.
Hoe kom je hoger in die Google ranking? Daar spelen drie aspecten een doorslaggevende rol: de content op je website, de autoriteit die je site heeft en de techniciteit ervan. Het optimaliseren van die drie aspecten om zo hoger te eindigen in de zoekresultaten is wat we noemen Search Engine Optimization. In deze blog zoomen we specifiek in op één van deze drie pijlers, namelijk content. Hét uitgangspunt daarbij is dat zoekmachines de meest relevante resultaten aan hun gebruikers (eerst) willen tonen. Een website die relevante inhoud heeft, zal dus hoger ranken in de zoekresultaten.
De hamvraag: wat is relevante content voor jouw doelgroep?
Maar wat is nu relevante content? Dat is inhoud, die aansluit op de zoekopdracht van de gebruiker, met andere woorden: informatie waar die persoon écht naar op zoek is. En dat brengt ons bij de ‘vraag van één miljoen’: hoe weet je waar jouw doelgroep of potentiële klant naar op zoek is? Daar kun je achter komen met zoekwoordenonderzoek.
Met zoekwoorden onderzoek probeer je inzicht te krijgen in welke woorden mensen gebruiken om informatie, producten of diensten op te zoeken op het internet. Een goede ‘keyword research’ geeft antwoord op deze drie vragen:
- Waar zoekt mijn doelgroep op: wat zijn de specifieke zoektermen die ze gebruiken?
- Wat is het zoekvolume: hoe vaak wordt er gezocht op een bepaalde term?
- Hoeveel concurrentie is er: hoe moeilijk is het om met je website op een bepaalde zoekterm te ranken?
Tools voor zoekwoorden onderzoek: een overzicht
Goed nieuws: er zijn heel wat online SEO tools die je hierbij kunnen helpen en een antwoord geven op deze drie vragen. En nog beter: een aantal ervan is vrij toegankelijk én helemaal gratis. Wie zei dat marketing veel moet kosten?
Laten we beginnen met twee Google tools die je allicht dagelijks gebruikt en die je ook kunt inzetten specifiek voor zoekwoordenonderzoek: ‘Google autocomplete’ en ‘gerelateerde zoekopdrachten’.
Google autocomplete
Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat wanneer je een zoekopdracht ingeeft in het zoekveld, Google die automatisch ‘aanvult’ met suggesties. Dat zijn zoektermen, waarop andere mensen eerder al gezocht hebben.
Gerelateerde zoekopdrachten
Onderaan het overzicht met de resultaten van je zoekopdracht, krijg je van Google ook een handig lijstje van zoekopdrachten waar eerder al op gezocht werd. Dankjewel, Google!
Google Zoekwoordplanner
Deze derde Google tool, die ook gratis is, is één van de meest gebruikte voor zoekwoorden onderzoek. Deze tool is gekoppeld aan een Google Adwords account en helpt je om keywords te identificeren met het oog op online adverteren. Je hoeft echter geen advertentiecampagne op te zetten om de tool te kunnen gebruiken. Zo kun je zien hoe vaak er gezocht wordt op een bepaald woord en hoe sterk de concurrentie is.
Naast Google heb je ook heel wat andere online tools waarmee je aan de slag kunt. Die tools bieden doorgaans meer functionaliteiten dan enkel een zoekwoorden onderzoek. Ze kunnen een volledige SEO audit doen van je website of je meer inzicht geven in backlinks van je eigen site en die van je concurrentie.
Ubersuggest
Ook Ubersuggest is gratis, of althans de basisversie. Met die versie kun je zoekwoorden vinden, het zoekvolume bekijken en ook je concurrenten analyseren. De tool geeft je bovendien suggesties voor nieuwe keyword ideeën.
Ook SEMrush en AhRefs werken op een gelijkaardige manier. Een erg handige optie bij die laatste is de content gap-analyse. Daarmee kun je nagaan op welke keywords je concurrenten ranken, maar jij niet.
Een laatste tool die aanbeveling verdient, is Answer The Public. Hiermee krijg je inzicht in de vragen die mensen online stellen over een bepaald onderwerp. Geeft jouw website een antwoord op deze vragen, dan is dat relevante content voor je bezoeker én voor Google.
Graag hulp bij je zoekwoorden onderzoek van een expert?
Welke tools je kiest, hangt af van je behoeften, budget en de functies die je nodig hebt. Maar één tip: het is altijd goed om meerdere tools te combineren. Zo krijg je een nog beter beeld van de zoektermen en hun potentieel.
Laat je je zoekwoordenonderzoek of volledige SEO-strategie liever aan een expert over? Onze sidekicks helpen je graag verder. Neem contact met ons op.