Hoe zoekwoorden optimaal inzetten voor SEO? 7 Tips & tricks

Het identificeren van relevante zoekwoorden is de basis voor de contentstrategie van je website.  Er zijn heel wat online tools waarmee je een zoekwoordenonderzoek kunt uitvoeren. Heb je eenmaal inzicht in die zoekwoorden? Dan heb je goud in handen, want jij weet nu waar jouw doelgroep naar op zoek is, met welke vragen ze zitten en wat hun intentie is. Dat maakt dat het tijd is voor de volgende stap: content creëren op je website die hierbij aansluit of je bestaande content kritisch onder de loep nemen en optimaliseren.  Maar hoe ga je hiermee aan de slag? In dit artikel geven we je 7 tips & tricks! 

Hoe Zoekwoorden Optimaal Inzetten Voor SEO

7 tips en tricks om met zoekwoorden aan de slag te gaan

1. Van mensen, voor mensen

Een gouden raad: je website is er voor mensen. Maak informatieve en interessante content, die relevant is voor je doelgroep en prettig leest. Jargon of ingewikkeld taalgebruik tonen misschien wel je expertise, maar zijn uit den boze. Schrijf altijd met de doelgroep in gedachten. Denk verder dan alleen maar tekst; ook afbeeldingen, infographics of video zijn waardevol en maken je content rijker.  

2. Zoekwoord dichtheid

Het is belangrijk om zoekmachines aan de hand van keywords een duidelijk idee te geven waar een website pagina precies over gaat, maar overdrijf niet. Een parameter die je hierbij kan helpen, is zoekwoord dichtheid of ‘keyword density’. Deze geeft weer hoe vaak een zoekwoord of zoekterm voorkomt in verhouding tot het totaal aantal woorden op een webpagina. Dit percentage wordt berekend door het aantal keren dat een zoekwoord voorkomt op een pagina te delen door het totale aantal woorden op die pagina en vervolgens te vermenigvuldigen met 100%. De ideale woorddichtheid is 2 tot 5 procent. 

Het heeft dus absoluut geen zin om aan ‘keyword stuffing’ te doen en zo vaak mogelijk een zoekwoord te vermelden in je tekst. Dat heeft zelfs een negatief effect op SEO en kan ertoe leiden dat je pagina verwijderd wordt uit de zoekresultaten.

3. Plaatsing zoekwoorden

Laat zoekwoorden vooraan in de eerste paragraaf terugkomen en verdeel ze ook gelijkmatig over de tekst. Gebruik je zoekterm ook in je H1 titel, je meta description en in je URL. Zo weet Google beter waar je website pagina over gaat.

4. Gebruik synoniemen

Mensen gebruiken verschillende zoekwoorden om dezelfde informatie te zoeken. Door synoniemen te gebruiken, vergroot je de kans dat jouw webpagina gevonden wordt. Daarnaast leest een tekst ook vlotter als er variatie is in taalgebruik.

5. Long tail keywords

Long tail keywords zijn zoekwoorden die bestaan uit drie of meer woorden en die specifieker zijn dan algemene zoektermen. Een voorbeeld: ‘fiets’ is het generieke zoekwoord, terwijl ‘elektrische fiets kopen’ een long tail versie is. Long tail keywords hebben doorgaans minder zoekvolume, maar ook minder concurrentie. Het kan dus eenvoudiger zijn om een hogere ranking te behalen in Google voor long tail keywords. Daarnaast is de intentie van de mensen die op zoek zijn duidelijker en gerichter. Ze hebben een beter beeld van wat ze willen. Dat zorgt voor hogere kwaliteit van verkeer – je trekt websitebezoekers aan die écht naar je op zoek zijn – én bijgevolg betere conversieratio’s.

6. Lengte teksten

Is de lengte van je webteksten van belang voor SEO? Daar is al heel wat over gezegd en geschreven. Ons motto: kwaliteit boven kwantiteit. Het heeft geen zin om ellenlange teksten te schrijven, als dit je doelgroep afschrikt en leidt tot hoge bounce rates. Het gaat erom de gebruikerservaring en de relevantie van de inhoud voorop te stellen, niet de lengte van de tekst.

7. Meten is weten

Het kan cliché klinken, maar ook hier: meten is weten. Het heeft geen zin om doorlopend content te ‘fabriceren’, zonder stil te staan bij de vraag: wat levert dit nu effectief op? Er zijn verschillende manieren om SEO te meten en evalueren. Zo kun je aan de hand van Google Analytics meten hoeveel organisch verkeer je website ontvangt en welke webpagina’s voor verkeer zorgen. Ook Google Search Console geeft je inzicht in hoe goed je website presteert in de zoekresultaten van Google. Je krijgt er onder meer inzicht in het aantal klikken, vertoningen, CTR en de gemiddelde positie van je website. Ook geeft de tool je een overzicht van de zoekwoorden waarmee je website gevonden wordt.  

Hulp nodig bij het opzetten van je SEO strategie of het creëren van website content, zoals blogs? Ons team van sidekicks staat voor je klaar! Neem contact met ons op en let’s get to work!